Plenković: ‘Ne radi se o optuživanju medija, nego mojem komentaru kampanje’

2. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Plenković: ‘Ne radi se o optuživanju medija, nego mojem komentaru kampanje’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


Premijer Plenković u intervjuu za RTL komentirao je medijsku kampanju za lokalne izbore na kojima je, kaže, HDZ ostvario kolosalnu pobjedu, a vezano za njegovo prozivanje medija zbog tretmana nekih HDZ-ovih kandidata, ističe da nije optuživao nego iznosio svoje stajalište i komentar.

“Ne radi se o optužbama, radi se prije svega o mom komentaru na kampanju koja je iza nas i u kojoj je HDZ još jednom dobio daleko najveću potporu hrvatskih birača i ovi rezultati su za nas u odnosu na rezultate 2017. i bolji u nekim sredinama”, rekao je Plenković. Podsjetio je da je HDZ osvojio 75 posto županija, 45 posto gradova, 40 posto općina. “Osvojili smo neke županije koje nismo imali više od 20 godina poput Varaždinske, Bjelovarsko-bilogorske, vratili smo Ličko-senjsku, osvojili smo Osijek prvi puta u zadnjih 30 godina i moj generalni dojam je bio veliko zadovoljstvo”, dodao je.

Plenković je rekao da je njegov komentar na kampanju bio – kao nekoga tko je i predsjednik stranke i Vlade, i bavi se politikom, i trudi se pratiti aktivnosti – da su neki od HDZ-ovih kandidata u onim sredinama gdje se kampanja najviše medijski pratila, ‘doživjeli veliku vatru kroz medije, prije svega HDZ-ovi kandidati u Zagrebu i Splitu i to se osjetilo na rezultatu”.

Upitan o svojem “prozivanju” medija za pristranost i izjavi da se HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Davora Filipovića namjerno krivo nazivalo, objasnio je kao komentar neobično indikativnih okolnosti. Ne tvrdi, rekao je, da je bila riječ o udruženoj akciji komercijalnih medija.

“Ne kažem da je bila udružena akcija komercijalnih medija, ali je bilo indikativno da je u tri mjeseca bilo toliko puno tih lapsusa da su nekome tko to promatra, bili malo ipak previše koincidirajući da ih ima tako puno”, pojasnio je.

Plenković: Izrekao sam svoje stajalište, što nije miješanje u uređivačku politiku

Time ne želi tvrditi, rekao je, da bi Filipović postao zagrebački gradonačelnik da tih “lapsusa” nije bilo, no “poanta je puno šira”, a tiče se komentatora debate iz lijevog političkog spektra koji je nakon debate na RTL-u “izrazito negativno, najnegativnije moguće, govorio o kandidatu HDZ-a, a taj isti komentator je u nekoj drugoj prigodi za Tomaševića kazao ‘našeg’ ili ‘naš’ Tomašević”.

Na novinarsko pitanje zbog čega s pozicije predsjednika Vlade smatra da ima pravo “određivati” uređivačku politiku komercijalnih medija, Plenković je naglasio kako smatra da kao netko tko vodi Vladu može imati svoj stav i izreći svoje mišljenje u javnosti, što nije miješanje u uređivačku politiku, već izricanje vlastitoga stava.

“Pa nećete vi promijeniti politiku zbog toga što ja kažem. Ja samo kažem svoj stav – i to istinu, argumentirano, i na primjeru”, kazao je. Smatra da ako se kao analitičara komentatora u medijski prostor dovede nekoga tko je iz lijeve političke pozicije, da to gledatelji trebaju znati, te da je potrebno dovesti nekoga iz desne pozicije kao protutežu.

Na pitanje novinarke je li ikada vidio da se neki premijer spušta na razinu kao on kada je kuckao po mikrofonima, rekao je kako je ‘samo htio testirati što će se dogoditi’.

“Ja sam to namjerno napravio, upravo zato da pokažem što će se dogoditi kad ja, kao čelnik HDZ-a, dignem malo ton u vezi medija”, kazao je Plenković.

Na lokalnim su izborima, rekao je, svi HDZ-ovi kandidati imali njegovu potporu kao predsjednika stranke, bez obzira na ishode, a za one koji su na ovim izborima izgubili “ne kažem da je netko kriv – sigurno nisu krive televizije”. Nekad negdje morate i izgubiti, dodao je.

No, istaknuo je da je HDZ još jednom dobio daleko najveću potporu hrvatskih birača i ovi rezultati lokalnih izbora su za stranku, u odnosu na rezultate 2017. godine i bolji u nekim sredinama.

“Ali što je bit ovih izbora za nas? Bit je da smo otišli na zapad. Prošle godine, pod mojim vodstvom nakon četiri godine transformacije HDZ-a, profilirali smo HDZ na desnom centru, zahvatili smo velik broj birača centra, pobijedili u prvoj izbornoj jedinici. Ja sam prvi predsjednik HDZ-a koji je ikad i kandidat, a kamoli da nosi listu, ja sam rođeni Zagrepčanin i to radim s uvjerenjem, i pobijedili smo”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je čestitao pismeno svim novoizabranim gradonačelnicima i županima, te planira sastanak s novim zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem.

“Mi smo ga zvali jučer ili prekjučer i on se nije javio. Danas mi je suradnica javila da je uzvratio poziv, da nije vidio, da je imao puno poziva i poruka tako da ćemo se čuti, ali ja sam bio u drugim sastancima. Čestitao sam pismeno i njemu i svim ostalim županima i svim gradonačelnicima novoizabranim u središtima županija. To su moji partneri s kojima ja razgovaram bez ikakve trijaže iz koje političke opcije dolaze”, rekao je Plenković.

Upitan za mogućnost da predsjednik Reformista Radimir Čačić izađe iz koalicijske većine, te ima li druga opcija Plenković je rekao kako ne vidi zašto jer je sve što je dogovoreno i ispunjeno.

“Ja u to u biti ne vjerujem. Ne vidim zašto, sve što smo dogovorili smo ispunili”, naglasio je.

Pojasnio je da pitanje većina na razini županija i skupština, eventualno gradskih skupština nije vezano s nacionalnom razinom; “sa činjenicom da Hrvatska u našem drugom mandatu iduće godine očekuje članstvo u Schengenskom prostoru, da 2023. godine očekuje članstvo u europodručju, da će 2024. u Hrvatsku doći 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafalea, da će dogodine u ovo doba biti svečano otvoren Pelješki most i da ćemo povezati integritet državnog teritorija, da smo osigurali sve skupa 25 i više milijardi eura za razvoj Hrvatske u sljedećih 10 godina, da očekujemo gospodarski rast, ravnomjerni razvoj, realizaciju projekata za Varaždinsku županiju”, rekao je Plenković.

Dodao je da je njegova Vlada dala jamstvo, suglasnost za zaduženje Varaždinske županije, za Varaždinskih toplica, uvrstili smo varaždinsku bolnicu u Nacionalni plan oporavka i otpornosti, željeznička pruga koja je važna i dio je programa koji vodi ministar Butković … samo su neki od primjera koji su važni i konkretni. Zato mi se čini da izazovi koji su pred nama, pogotovo sada s razdobljem od tri godine bez izbora, je moment kada treba raditi reforme i uložiti u sve ono što smo obećali u izborima prošle godine i to u partnerstvu suradnji s novoizabranim županima i općinskim načelnicima”, rekao je Plenković.

Upitan kako komentira prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Oluka u Kninu obilježava svakih pet godina a da ove godine bude u Glini, Plenković je rekao kako ne zna za to, ali mu je “posebno indikativna ponovna primjena dvostrukih kriterija”.

“On stalno govori o Kninu kao da je to nekakav kolodvor, kasarna. Mnogi od nas drugačije gledaju na Knin, na njegovu ulogu, na Zvonimirov grad, na kninsku tvrđavu, na simboliku zastave na kninskoj tvrđavi. To su drugačiji pogledi”, kazao je Plenković.

“Imate predsjednika države koji si je dopustio da izignorira Dan državnosti koji je donio Hrvatski sabor. Odbio je doći na svečani koncert u subotu. Tamo su bili svi, čak i bivši predsjednik Josipović. Aktualni predsjednik je odbio doći, nije poslao nikoga. Sutradan smo išli na Oltar domovine staviti vijenac. On se nije niti oglasio, nije čak niti čestitao Hrvatima i Hrvaticama, u domovini i inozemstvu, građanima i građankama taj dan. Ništa. Ne postoji”, kazao je.

“Dakle, što se tiče vijenaca, svijeća, svatko će polagati svoje. Bit će nekih trenutaka obilježavanja gdje ćemo biti fizički skupa, ali neće biti zajedničkog vijenca, jer nema potrebe za to”, zaključio je premijer Plenković u intervjuu RTL-u. (Hina)

Facebook Comments