Premijer Andrej Plenković nakon obilaska tvornice duhana BAT u Kanfanaru najavio je smanjenje PDV-a na ogrjevna drva, brikete, sječke te toplinsku energiju iz toplinskih stanica s 13 na 5 posto, piše Jutarnji list.

– Iskoristio bih ovu priliku da najavim da smo u sklopu ovog paketa zakona, koje mijenjamo zbog uvođenja eura u Hrvatsku, odlučili u kontekstu novih izazova, a to je poskupljenje energenata napraviti još jedan dodatni iskorak u vidu poreznog rasterećenja – rekao je Plenković.

– Tako da će Ministarstvo financija i ministar Marko Primorac u dogovoru sa mnom pustiti u javno savjetovanje izmjene Zakona o PDV-u gdje ćemo smanjiti stopu PDV-a, koja je sada na 13 posto, na stopu od 5 posto za ogrjevna drva, za pelete, sječke i brikete te toplinsku energiju iz toplinskih stanica. Time dodatno rasterećujemo naše građane. Država radi još jedan iskorak u pogledu poreznih rasterećenja, a u cilju suočavanja s energetskom krizom i rastom cijena energenta s kojima smo svi suočeni, globalno, na razini Europe i mi u Hrvatskoj – kazao je Plenković koji vjeruje da će Hrvatski sabor, kada se sastane nakon stanke, vrlo brzo usvojiti ovaj prijedlog.