Plenković: Manje od dva posto obnovljenih kuća je neupotrebljivo

19. siječnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Plenković: Manje od dva posto obnovljenih kuća je neupotrebljivo

Marko Prpić/PIXSELL


Premijer Andrej Plenković iznio je u utorak podatak prema kojemu manje od dva posto kuća koje su u Sisačko-moslavačkoj županiji organizirano obnovljene nakon Domovinskoj rata, ima crvenu oznaku, odnosno status neupotrebljivo.

U organiziranoj obnovi u Sisačko-moslavačkoj županiji, u kategoriji IV do VI, obnovljeno je 5880 kuća, pregledano ih je 3761, a od toga broja samo 69 kuća ili 1, 83 posto ima status neupotrebljivo ili tzv. crvenu naljepnicu, a njih 175 narančastu ili privremeno neupotrebljivo, naglasio je premijer u saborskom ‘aktualnom prijepodnevu’, odgovarajući na upite i prozivke Dalije Orešković (Centar).

„Vi ste bili među prvima koji su vapili za istražnim povjerenstvom koje će, valjda, HDZ-u prilijepiti etiketu za sve moguće nepodopštine u poslijeratnoj obnovi“, spočitnuo je zastupnici koja mu ‘priznaje’ da osobno nije kriv za armature i željezo „koje se kralo“, ali ga proziva da je osobno odgovoran za potkopavanje neovisnih institucija u svom mandatu.

Dajte jedan dokaz za to, uzvraća joj premijer, podsjetivši je da je DORH samo mjesec prije parlamentarnih izbora istraživao HDZ-ovu državnu tajnicu Josipu Rimac, a poslije izbora čelnika javnog poduzeća i dvojicu zastupnika. “Da li možda danas u slučaju Puljašić i okolnostima koje se tiču župana Žinića netko kaže institucijama – nemojte ništa čačkati?”, upitao je Orešković.

Nema nedodirljivih

„Onome kome do sada nije jasno, mora se prosvijetliti da nema nedodirljivih i zato vaše političke teze koje nam pokušavate pripisati ne stoje“, odgovorio je zastupnici i prozvao je za lažno predstavljanje.

Navodno se zovete Centar, a vi ste od njega jedno deset tisuća kilometara lijevo i lažno se predstavljate, kazao joj je, no ona mu je žestoko uzvratila.

“Znate li vi gdje ste Hrvatsku gurnuli od koncepta pravne države – stotine milja, kilometra, nepovratno”, rekla je Orešković pa izrazila žaljenje što premijer nije tako brz u smjeni kompromitiranih ministara i ostalih pozicioniranih HDZ-ovaca, kao što je brz u difamiranju oporbe.

A kada je riječ o obnovi nakon rata, brine me minoriziranje kriminala koji se tamo dogodio, neki dužnosnici su tu upleli svoje prste i pridružili se kvalificiranju tog kriminala kokošarenjem, kokošarenje je odnos politike prema zakonima, pravilima, radu neovisnih tijela, rekla je Orešković.

Oporba premijeru spočitava i slučajeve HDZ-ovaca iz Požeško-slavonske županije, a Arsen Bauk (SDP) konstatira kako se tu radi o sustavu, a ne mangupima pojedincima. Naime, svoje je izlaganje počeo izjavom „ako nam neko dođe glave, bit će to mangupi u našim redovima“, pa nabrojao slučaj požeškog župana koji tuče ženu, pokušaj šefa županijskog HDZ-a da podmiti novinara, gradonačelnika koji ucjenjuje direktora komunalnog poduzeća…

Radar AP-70 mora na remont

Tko je od spomenutih ostao na mjestu gdje je bio, upitao ga je Plenković, pa Bauka podsjetio na SDP-ove slučajeve iz Nove Gradiške, Vukovara i Sisačko-moslavačke županije. ‘Gospodine Bauk imate i vi što čistiti’, poručio mu je.

Bauk mu je uzvratio kako su svi ljudi koje je spomenuo izabrani 2017. i da je radar na koji se pozivao, u Požegi pogriješio šest puta. Mislim da bi radar AP-70 trebao ići na remont barem što se tiče Požege, zaključio je SDP-ov zastupnik.

Premijer je niječno odgovorio na upit Tomislava Tomaševića (Možemo) smatra li da Hrvatska pripada HDZ-u, pa da je time svatko tko je protiv HDZ-a automatski i protiv države.

„Vaša teza o tome mislimo li da je HDZ država, pa naravno da ne mislimo, smatramo li da su naši politički oponenti rušitelji države – ne, ali isto tako smo tu da ne dozvolimo rušenje institucija“, rekao je Plenković pa naveo primjer odnosa prema Crvenom križu.

Je li normalno da imamo hajku na Crveni križ, ja mislim da nije i tome sam se usprotivio i tome ću se usprotiviti, rekao je Tomaševiću od kojeg je, kaže, očekivao malo više, „ne trivijalne pitalice koje pabirči po medijima“. Niste mi baš na razini trenutka, odgovorio mu je.

Facebook Comments