Premijer Plenković u nedjelju je u Sinju nazočan 306. Sinjskoj alki, poručivši da je ovo krasan događaj za Cetinsku krajinu i Hrvatsku, jer je Alka naša tradicija, baština i sve ono što utjelovljuje identitet Hrvatske, a komentirao je i jako dobre rezultate ove turističke sezone.

Prije natjecanja Alke, premijer se susresti s gvardijanom Samostana Čudotvorne Gospe Sinjske fra Antom Čovom, u Samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske, a nazočio je i Vojvodinom prijamu u Alkarskim dvorima.

Nakon kratkog posjeta gvardijanu fra Anti Čovi premijer Plenković je u izjavi novinarima istaknuo kako mu je zadovoljstvo ponovno biti u Sinju, te je čestitao svim Sinjankama i Sinjanima kao i Viteškom alkarskom društvu obilježavanje 306. Sinjske alke.

“Vjerujem da će biti jedna lijepa utrka, jedan krasan događaj za Cetinsku krajinu, za Hrvatsku, naša tradicija, naša baština i sve ono što utjelovljuje identitet Hrvatske, a isto tako grada Sinja. Zahvaljujem i gvardijanu fra Anti Čovi s kojim smo se ponovno susreli i malo popričali. Vidim da je atmosfera jako dobra i veselim se još jednoj alci”, rekao je Plenković.

Upitan da komentira epidemiološku situaciju posljednjih dana u Sinju u kojem je gradonačelnik Miro Bulj zatražio da ugostiteljski objekti duže rade što je Stožer CZ zbog epidemiološkim mjera to odbio, premijer je odgovorio kako su pravila jednaka za sve, te donesena za građane i turiste, a ne protiv njih.

“Ne vidim nikakav problem, danas je koliko ja shvaćam režim na tribinama takav da može biti više ljudi nego lani. Ne vidim u čemu je problem. Lani se nije nitko bunio. Valjda je svakome nakon godinu i pol dana jasno zašto ne rade kafići iza ponoći bilo gdje, a ne samo u Sinju. Ako tu abecedu moramo ponavljati danas, onda kao da smo spavali godinu i pol dana”, poručio je premijer Plenković.

Na daljnja pitanja o toj temi podsjetio je kako je ova turistička sezona dobra, iznad je očekivanja svih mogućih procjena. Plenković je naglasio da su država i svi ostali segmenti društva učinili sve da ona bude bolja i u pogledu epidemiološke slike i u pogledu napora za promociju Hrvatske kroz Ministarstvo turizma, Turističku zajednicu i naše subjekte.

Najavio je da će u utorak imati veliki sastanak cijelog turističkog sektora u Opatiji na kojem će biti šest ministara, kao i svi župani obalnih županija, te da će napraviti inventuru onoga što se napravilo u ovoj turističkoj sezoni i koja će, po dosadašnjim podacima, biti između 65, 70 posto broja iz rekordne 2019. godine.

“To je s obzirom na okruženje i situaciju u kojoj smo bili sjajno”, rekao je Plenković.

Dodao je da trebamo biti disciplinirani, mudriji i odgovorniji jedni prema drugima kako bi nam sezona što duže trajala, da budemo narančasti još barem dva, tri tjedna i onda ćemo moći govoriti o jakom, snažnom gospodarskom oporavku.

“Snažni gospodarski oporavak je ono što je bitno. Najave za drugi kvartal su sjajni u pogledu rasta i ako se ovako nastavi sezona bit će jako dobra i za treći kvartal. To je ono što je meni kao predsjedniku Vlade u ovom trenutku najbitnije i najvažnije”, zaključio je predsjednik Vlade.

Novinare je i zanimalo da komentira potvrdu Haaga kako je Slobodan Milošević sudjelovao u zločinačkom pothvatu protiv Hrvatske i BiH na što im je rekao da to Hrvatima ne treba dokazivati, naime to dobro znaju.

(Hina)