Plenković: ‘Hrvatska na prekretnici u cijepljenju protiv covida-19’

4. svibnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Plenković: ‘Hrvatska na prekretnici u cijepljenju protiv covida-19’

Marin Tironi/PIXSELL


Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u utorak da je Hrvatska na prekretnici u pogledu procjepljivanja stanovništva, s obzirom na povećanje doza cjepiva protiv covida-19 kojih će do kraja lipnja biti više od dva milijuna, o čemu je danas održan sastanak sa županijskim čelnicima.

Premijer je to istaknuo nakon obilježavanja Dana vatrogastva, referirajući se na jutrošnji sastanak odnosno videokonferenciju sa svim županima i voditeljima županijskih zavoda za javno zdravstvo oko distribucije cjepiva s obzirom na povećanje broja doza cjepiva koje pristižu u cijelu državu.

Smisao sastanka bio je intenziviranje napora Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i svih županijskih zavoda, uključujući i primarnu zdravstvenu zaštitu, te ubrzanje procesa procepljivanja u cijeloj Hrvatskoj, rekao je Plenković.

Na tjednoj razini najmanje 200.000 doza cjepiva

“Sada je taj prijelomni trenutak gdje svi koji su uključeni moraju učiniti maksimalan napor da se što veći broj ljudi cijepi”, poručio je.

Župani i ravnatelji županijskih zavoda informirani su o broju doza cjepiva koje će dobivati, a od njih je zatraženo da strukturiraju i organiziraju proces cijepljenja i pozovu sugrađane, kaže Plenković.

“Ovoga vikenda svjedočimo praktički prekretnici u pogledu količine dostavljenih cjepiva od različitih proizvođača u Hrvatsku. Ovo je razdoblje kada ćemo na tjednoj razini imati najmanje 200.000 doza koje su, što direktno što putem HZJZ-a, krenule prema županijskim  središtima”, rekao je.

Od idućeg tjedna taj će broj biti i preko 300.000 doza tjedno. pa će do kraja lipnja u Hrvatsku ukupno doći više od dva milijuna doza cjepiva.

Na taj način smo stvorili pretpostavke da se praktički procijepe svi koji žele biti cijepljeni, ustvrdio je premijer. “Sada je odgovornost na županijama, županijskim zavodima i sustavu primarne zdravstvene zaštite da građani dobiju cjepivo”, dodao je.

Na sastanku je jednoglasno zaključeno da je cijepljenje dobro i korisno jer su prednosti cijepljenja daleko veće od rizika te je Plenković još jednom u ime Vlade i svih stručnjaka koji su bili na sastanku apelirao na građane da se cijepe.

Razgovaralo se i o sektorskim cijepljenjima, primjerice turističkih djelatnika. S obzirom na dovoljnu količinu cjepiva, svi će moći biti cijepljeni kako bi se uoči turističke sezone poslalo poruku o sigurnom boravku u Hrvatskoj. “Vjerujem da će oni svi to rado učiniti”, dodao je.

Oporba prepisuje portale i novinske napise

Plenković smatra kako bi jako dobar rezultat bio kada bi se u Hrvatskoj cijepilo dva do 2,3 milijuna građana.

Oporba je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša zbog afera i nagomilanih problema u zdravstvu, a Plenković je tim povodom rekao da će se Vlada o tome očitovati u zakonskom roku.

“Nakon toga ćemo vidjeti kada je najprimjereniji trenutak da se održi rasprava”, dodao je.

O samom prijedlogu opoziva rekao je kako je to “manje-više uvijek u istom smislu, prepisivanje različitih portala i novinskih napisa”.

“Nije oporba nešto kreativna, osobito SDP, oni već četiri godine mahom prepisuju ono što mediji pišu, onda to slože na nekakav papir”, dodao je.

S Milanovićem će razgovarati kad se steknu uvjeti

Plenković je rekao da će s predsjednikom Republike Zoranom Milanović razgovarati kad se za to steknu uvjeti, no još se nisu stekli.

Upitan koji su preduvjeti za takav sastanak, odgovorio je kako ih “ima dosta”, a na pitanje može li ih pojasniti rekao je: “Kad bude prigode. Kad čujem odgovor. Sutra ću.”

O Milanovićevoj ocjeni da je policija “Plenkovićeva i Pupovčeva”, ponovio je da “niti su vatrogasci, niti vojska, niti policija nečiji osobno”.

“Ako je to tako bilo u vrijeme kad je Milanović bio premijer, pa je on doživljavao da je policija njegova, onda je to ozbiljan problem, a o tome smo već nešto i čuli u proteklih nekoliko mjeseci”.

Bitno je da javnost razabire te nijanse – kako tko percipira pojedine institucije hrvatske države. Tu je ogromna razlika, a i u poštivanju zakona.

“Poštivanje zakona, politiziranje institucija – to je sve sport koji treba temeljito analizirati”, poručio je.

Premijer nije htio komentirati kandidature za predsjednika Vrhovnoga suda i ne smatra da smo na pragu krize u sudstvu s obzirom da predsjednik toga suda još nije izabran.

“Zakon je tu sasvim jasan, nema nikakve krize”, rekao je dodajući kako ne zna hoće li se taj problem riješiti do srpnja, kada je krajnji rok za izbor. (Hina)

Facebook Comments