Plenković: ‘Degutantna je količina dvostrukih kriterija u javnosti’

22. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Plenković: ‘Degutantna je količina dvostrukih kriterija u javnosti’

Davorin Višnjić/PIXSELL


Premijer Plenković osvrnuo se u ponedjeljak na reakciju javnosti i medija nakon što je vlasnik jednog riječkog kafića na društvenoj mreži svim članovima, glasačima i simpatizerima HDZ-a poručio da ne dolaze u njegov kafić jer nisu dobrodošli.

Predsjednik HDZ-a kazao je kako ga “čudi ta jedna degutantna količina dvostrukih kriterija”.

“Da je gospodin iz ta ‘Tri majmuna’ rekao: U kafić ne mogu Srbi, ne smiju doći Židovi, Romi, pripadnici Armade, SDP-ovci – digla bi se takva halabuka da bi Hrvatska treštala od toga. Ali, ako se kaže ne mogu doći HDZ-ovci – to je ništa. Čak se traže opravdanja – pa to je ok…”, prokomentirao je Plenković te poručio kako “to tako ne može”.

Odbacio  je mogućnost se radi o šali poručivši da je pročitao temeljito što piše u objavi. “To se zove diskriminacija, rasizam, a idući korak je fašizam… To je bit…”, ustvrdio je predsjednik HDZ-a.

Ponovivši kako “imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija”, Plenković se osvrnuo i na komentare koje je izazvala izjava HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Davora Filipovića da ne zna čitati ćirilicu. Plenković upozorava da se istodobno ne problematizira tema ‘dotepenaca’ u Zagrebu, “Hercegovaca i Hercegovačke…”.

“Imate kandidata HDZ-a za gradonačelnika koji je 1984. godište koji doživljava napade danas kao da ima nešto protiv ćirilice, a nema. A doživljava te napade jer je  političkim protivnicima opasan, neugodan im je (…) Ali dotepence ćemo staviti ispod radara, Hercegovce ili Hercegovačku ulicu ćemo staviti ispod radara”,  ustvrdio je šef HDZ-a.

To su vam ti dvostruki  kriteriji, dodao je te kao još jedan primjer naveo da se propituje tko je bio na sprovodu Miroslavu Tuđmanu, “ali ćemo se praviti nevješti za druga okupljanja”.

“A ovaj u ‘Tri majmuna’ je eklatantan primjer diskriminacije, rasizma na korak do fašizma. Samo na odijelu nek’ stavi zvijezdu”, ustvrdio je Plenković te spočitnuo i medijima zbog toga što daju prostor takvim tezama.

Facebook Comments