Predsjednik  Vlade  Andrej Plenković u petak je u Dubrovniku rekao da su dosad poreznim reformama građani i gospodarstvo rasterećeni oko 11 milijarda kuna, a sad se čine dodatni napori za rast plaća, a da se pritom ne oduzimaju financijska sredstva lokalnoj i područnoj samoupravi.

Plenković je bio na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Dubrovačko-neretvanske županije i 30. godišnjice njezina osnutka te blagdana njezina zaštitnika Svetog Leopolda Bogdana Mandića, koja je održana u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

Istaknuo je kako je u 2022. godini ostvaren proračunski suficit zahvaljujući povećanim prihodima jedinica lokalne i područne samouprave.

„Dubrovačko-neretvanska županija prije reforme financiranja lokalne i područne samouprave imala je osam milijuna eura prihoda, a danas 11 milijuna eura. Teze kako središnja vlast nešto uzima lokalnoj, ili velikim gradovima, je smiješna i netočna. Mogu ih prihvatiti samo oni koji ne znaju ništa o fiskalnoj i funkcionalnoj decentralizaciji”, poručio je Plenković.

Dobroslavić: Tridesetogodišnji put županije bio zahtjevan, ali uspješan

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić u govoru, između ostaloga, istaknuo kako je tridesetogodišnji put županije bio zahtjevan, ali uspješan.
„Izborili smo se za održanje sadašnjeg regionalnog ustroja, a protiv koncepta velikih regija, koje su prijetnja nacionalnom jedinstvu. Spojili smo dva dijela županije Pelješkim mostom, a već se nadmašuju očekivani učinci. U tijeku je realizacija trećeg prioriteta, cjelovitog prometnog povezivanja županije”, izjavio je Dobroslavić.

Prigodnim govorom obratili su se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te predsjednik Hrvatske zajednice županija  brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

Na svečanoj su sjednici laureatima dodijeljene nagrada za životno djelo te godišnje nagrade županije. Nagrada Dubrovačko-neretvanske županije za životno djelo pripala je Janesu Vlašiću, a nagrade za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dr. Nadi Marković, Asji Perčić, Hrvatskoj glazbenoj scenskoj udruzi „Petar Milat” te Rukometnom klubu Metković – Mehanika. Dodijeljene su i druge nagrade.

Među uzvanicima na sjednici su bili i potpredsjednik Vlade Branko Bačić, potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednici vlada županija Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske Predrag Čović i Nevenko Herceg te zastupnici u Hrvatskom saboru, državni tajnici, brojni lokalni dužnosnici i predstavnici pravosuđa, vojske i policije, vjerskih zajednica i nacionalnih manjina.

Prije svečane sjednice, kod Spomen-križa na groblju Boninovo odana je počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata, a u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa služila se sveta misa.

Dvodnevni program obilježavanja počeo je u četvrtak, dodjelom nagrada najboljim županijskim sportašima, predstavljanjem monografije o 30 godina Dubrovačko-neretvanske županije i tradicionalnim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra i mladih umjetnika županije.