PETIR OTVORENO O PROBLEMIMA HRVATSKE POLJOPRIVREDE “Prodajna cijena ne može biti niža od proizvodne”

23. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska PETIR OTVORENO O PROBLEMIMA HRVATSKE POLJOPRIVREDE “Prodajna cijena ne može biti niža od proizvodne”


Večeras je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, Marijana Petir, predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu otvoreno progovorila o velikom problemu hrvatske poljoprivrede.

-Od poljoprivrednog proizvođača se traži da ne koristi određene pesticide i herbicide, a u trećim zemljama se sve to koristi. Na kraju po povoljnijim cijenama poljoprivredni proizvodi stižu na naše tržište i nije problem samo s proizvodima koji stižu iz trećih zemalja, već i s onima koji stižu iz starijih država članica EU- kazala je Petir i dodala kako je pitanje nepoštenih trgovačkih praksi jedna nova velika tema.

-Dampinške cijene imate u sektoru mlijeka, svinjskog mesa i u svim drugim sektorima. Mi se s tim moramo obračunati. Sad smo u fazi prvog čitanja izmjena Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi i ustrajat ću da se kao nepoštena trgovačka praksa uvede da prodajna cijena ne može biti niža od proizvodne.

Ako znamo da litra mlijeka u proizvodnji košta 50 eurocenti, kako je moguće da se u Hrvatskoj prodaje za 30 eurocenti, a stiglo je iz uvoza.

Kako je moguće da kilogram svinjskog mesa u proizvodnji košta euro i 43 centa, a da na hrvatsko tržište stiže za 0,80 eurocenti. Tu nešto ne štima i mi se tu moramo suprotstaviti i moramo stvarati svoje mehanizme i zaštiti domaću proizvodnju i naše proizvođače – poručila je Petir.

Facebook Comments