Otvoren prvi laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u Hrvatskoj

19. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Otvoren prvi laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u Hrvatskoj

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL


U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu riječkog KBC-a na Sušaku predstavljen je u petak prvi laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku u hitnoj medicini u Hrvatskoj.

Taj je laboratorij razvijen u suradnji Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i KBC-a Rijeka. Omogućit će, uz ostale prednosti, značajno skraćenje vremena za dijagnostiku koronvirusa na samo tri do šest sati.

Ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić rekao je da je KBC jesenski drugi val pandemije covida-19 dočekao bez vlastitih dijagnostičkih uređaja.

Uskoro je počeo raditi prvi PCR laboratorij u KBC-u, a zahvaljujući novim znanstvenim spoznajama, sad se pokreće i ovaj laboratorij za brzu molekularnu dijagnostiku, rekao je Ružić.

Važno je da se nalazi na lokalitetu hitnog prijama, pa se smanjuju troškovi transporta, zaštitne opreme i povećava razina sigurnosti za pacijente i osoblje KBC-a od prodora koronavirusa, istaknuo je.

Ružić je izvijestio da je taj korak učinjen u sklopu nastojanja KBC-a u razvoju translacijske medicine, odnosno primjene znanstvenih metoda i spoznaja u kliničkoj praksi.

Pročelnik Centra za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci Stipan Jonjić rekao je da je pokretanje laboratorija za brzu molekularnu dijagnostiku primjer integracije novih kliničkih istraživanja i temeljnih medicinskih znanosti. Pokazalo se da se uz malo volje i energije može učiniti mnogo, naveo je.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić ocijenio je da je to veliki doprinos i napredak u liječenju, te dokaz da se nova uprava KBC-a Rijeka brzo prilagođuje i reorganizira u okolnostima pandemije.

Istaknuo je da je Ministarstvo zdravlja za ovaj laboratorij, vrijednosti 440 tisuća kuna, izdvojilo 125 tisuća. Podsjetio je da je ministarstvo uložilo i 537 tisuća kuna u uređenje prvog PCR laboratorija u riječkom KBC-u.

Plazonić je najavio mogućnost otvaranja farmaceutskog fakulteta u Rijeci, a u tom postupku bi se, rekao je, povezali ne samo Sveučilište u Rijeci i KBC, nego i gospodarski subjekti, koji bi imali korist od kadrova školovanih na tom fakultetu. (Hina)

Facebook Comments