U Splitu je u utorak osnovana nova Udruga dragovoljaca 9. bojne HOS-a 1991. koja se distancira od spominjanja 10. travnja  i imena Rafaela Bobana, a što se spominje u udruzi te bojne kojoj je na čelu Marko Skejo, ali ne i od pozdrava Za dom spremni.

“Osnovali smo novu udrugu da ispravimo laži jer nemamo nikakve veze s 10. travnja od kojeg se mi distanciramo niti je u 9. bojni HOS-a prilikom njenog osnutka spominjano ime  Rafaela Bobana,” rekao je izabrani predsjednik Jurica Jukić nakon što je položio vijenac na spomenik 9. bojne HOS-a u splitskoj Ulici Ruđera Boškovića.

Jukić tvrdi kako je  9. bojna  HOS-a osnovana na današnji dan prije 31 godinu, dakle 21. lipnja  1991. godine,  a ne 10. travnja 1991.

Na taj je datum 1941. osnovana kvislinška Nezavisna Država Hrvatska u čijoj je ustaškoj vojsci Rafael Boban bio general Hrvatskih oružanih snaga.

“Postoje osnivački dokumenti na kojima se vidi da se ne spominju niti 10. travnja niti  Rafael Boban u njenom nazivlju,” rekao je Jukić.

Istaknuo je kako se nova udruga ograđuje od 10. travnja i “neće se s time poistovjećivati i izjednačavati.”

“Što se tiče pozdrava ‘Za dom spremni’ mi se toga ne odričemo jer nije isto ‘Za dom spremni’ 1941. i ‘Za dom spremni’ 1991. godine.

“Mi smo bili, jesmo i bit ćemo uvijek spremni,” poručio je Jukić.

Izvijestio je kako je na današnjoj utemeljiteljskoj skupštini izabrano i 14 zamjenika predsjednika udruge koji će biti angažirani od Dubrovnika, Zadra, Splita, Sinja pa do Hercegovine.

Podsjetio je kako je kao drugi po redu ratni zapovjednik 9. bojne  HOS-a i jedan od njenih utemeljitelja bio i osnivač HOS-a u Livnu i prvi zapovjednik  HOS-a Livna.

Jukić kaže kako se njega nigdje ne spominje iako je, kako tvrdi, na njegovu inicijativu utemeljena udruga 9. bojne HOS-a u kojoj je angažiran Marko Skejo.

Rekao je kako je poticao utemeljenje te udruge prije 15 godina da bi se mogao podići spomenik 9. bojnoj HOS-a u splitskoj ulici  Ruđera Boškovića. Jukić je izrazio žaljenje što se po novinama o HOS-u piše samo vezano za gospodina Skeju.

“Pokušao sam na lijep način da se to promijeni, ali nije išlo’, dodao je Jukić.

Odgovarajući na novinarska pitanja on je opovrgnuo medijske navode da je utemeljenje nove udruge signalizirano izvana, odnosno iz Ministrova hrvatskih branitelja.

“Nema nikakvih signala,” poručio je Jukić.

Dodao je normalno što će on tažiti pomoć za branitelje od institucija hrvatske države za koju su se branitelji i borili.