Na lijevoj obali Drave kod katakombi u nedjelju je održana smotra osječke zimske službe na kojoj je predstavljeno 14 specijaliziranih vozila s rasipačem i ralicama te dva traktora za pripravnost u slučaju potrebe hitnih intervencija.

Vozila su namijenjena održavanju prohodnosti javnih površina u uvjetima zimskih nepogoda.

“Zimska služba počinje s radom 15. studenog i održavat će ceste čistima i prohodnima do 15. travnja”, kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić zadovoljan predstavljenom opremom.

Nada se, kaže, da zima neće biti oštra, no naglašava kako je služba spremna za sve uvjete čak i one najteže.

Unikom će održavati 180 kilometara cesta, 150 tisuća kvadratnih metara pješačkih površina, te 54 kilometra biciklističkih staza u gradu Osijeku. Za održavanje nogostupa i pješačkih površina Unikom ove godine raspolaže s 10 vozila, dva više u odnosu na prošlu godinu, te s oko 1000 tona soli.

Direktor Unikoma Igor Pandžić najavio je da 15. studenog počinje prvi stupanj pripravnosti, koji podrazumijeva praćenje vremenske prognoze, dok drugi stupanj počinje kada temperature zraka budu blizu nula stupnjeva Celzijevih, kada Unikomove službe počinju preventivno soliti ceste.

“Ovo je najbitniji stupanj pripravnosti. Građani ga ne vide jer ga obavljamo noću kako bismo spriječili mogućnost poledice”, kazao je Pandžić.

Dodao je kako se treći stupanj pripravnosti uvodi kada budu najavljene snježne padaline, a podrazumijeva ‘raličenje’ cesta i uklanjanje snijega s kolnika. Pandžić je pojasnio kako postoji i četvrti stupanj pripravnosti kada dolazi do zatvaranja prometa.

“Do sada nije bilo takvih slučajeva i nadamo se da ga neće biti ni ove godine”, poručio je direktor Unikoma.

Relčeno je i kako će Gradsko prometno poduzeće (GPP), kao i prethodnih godina, održavati tramvajsku prugu, te autobusna i tramvajska stajališta.

Romeo Molnar iz osječke Prometne policije podsjetio je da zimski uvjeti nastupaju kada je kolnik prekriven snijegom, te da u tom slučaju u prometu smiju sudjelovati samo vozila koja imaju zimsku opremu, a ne smiju kamioni odnosno teretna vozila s prikolicama.

“Zimska oprema uključuje sva četiri zimska pneumatika ili ljetna najmanje dubine utora četiri milimetra s pripremnim lancima za postavljanje na kotače”, pojasnio je Molnar napominjući da je vozač dužan ukloniti snijeg s vozila i očistiti vozilo prije stupanja u promet na cesti.

Podsjetio je također da je od 1. studenog na snagu stupila odredba o obveznom korištenju dnevnih ili kratkih svjetala u prometu.