Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je osigurana dodatna 621 tona stočne hrane za potresom pogođena područja.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, Ministarstvo je sklopilo ugovor o nabavi stočne hrane za potresom pogođena područja u ukupnoj vrijednosti od 1,3 milijuna kuna s Tvornicom stočne hrane iz Čakovca te je započela isporuka hrane u skladišta stočne hrane u Petrinji i Glini, navodi se u priopćenju.

Ugovor je proveden temeljem odluke Vlade kojom je data suglasnost Ministarstvu poljoprivrede za poduzimanje izvanredne mjere pomoći za ublažavanje šteta od potresa, a koja uključuje nabavu 621.500 kilograma stočne hrane, temeljem čega će se osigurati hranidba 1800 goveda, 3500 svinja, 500 ovaca i koza, 10.000 peradi i 1000 konja.

Stočna hrana će se isporučivati skladišta u Petrinji i Glini, sukcesivno u razdoblju od 90 dana i u intervalima od 14 dana prema dogovorenim količinama.

Izvanrednom mjerom pomoći osigurava se nesmetana hranidba stoke na područjima pogođenim potresom u svrhu osiguravanja nastavka stočarske proizvodnje, stvaranje prihvatljivih tehnoloških uvjeta za uzgoj, očuvanje zdravlja stoke i provedbu mjera dobrobiti domaćih životinja, istaknuli su iz Ministarstva.

Po podatcima koje iznose, do sada je u skladištima stočne hrane zaprimljena 1421 tona, od čega je 1393 tona razdijeljeno poljoprivrednicima u potrebi na potresom pogođenim područjima. (Hina)