ORaH: Hrvatska mora odmah početi raditi na usporavanju klimatskih promjena

14. kolovoza 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska ORaH: Hrvatska mora odmah početi raditi na usporavanju klimatskih promjena

Patrik Macek/PIXSELL


Zelena alternativa – Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) poručio je u subotu kako Hrvatska mora odmah početi raditi na usporavanju klimatskih promjena, i upozorio da Akcijski plan još nije donesen.

“Ako ne želimo da se ostvari scenarij koji je najavio Odbor za klimu UN-a, što bi rezultiralo potapanjem Dioklecijanove palače u Splitu, katedrale u Šibeniku i Starog grada u Dubrovniku, Hrvatska se mora čim prije pridružiti zemljama koje zaista nešto rade na usporavanju klimatskih promjena”, navodi se u priopćenju te političke stranke.

Kao prvi korak istaknuli su što skorije donošenje Akcijskog plana uz Strategiju prilagodbe klimatskim promjenama, a drugi prilagođavanje paketu Europske komisije za smanjenje emisije stakleničkih plinova “Fit for 55”.

Upozorili su kako Akcijski plan još nije donesen te nije prošao ni e-savjetovanje, iako je izrađen 2017. godine te usvojen u travnju 2020. godine neposredno prije raspuštanja 9. saziva Sabora.

“Strategija već sama po sebi nije dovoljno ambiciozna, no čak niti takva se ne provodi jer nema Akcijskog plana”, stoji u priopćenju.

Kao drugi korak u usporavanju klimatskih promjena,  Zelena alternativa – ORaH vide što bržu implementaciju zakonskih prijedloga i mjera za smanjenje stakleničkih plinova, koja do 2033. predviđa smanjenje unutar EU za 55 posto u odnosu na 1990. godinu.

“Paket predviđa smanjenje emisije ugljičnog dioksida napuštanjem ugljena kao goriva za stvaranje električne energije uz obvezu postavljanja solarnih panela na nove krovove u EU, modernizaciju industrije kroz klimatske sporazume i unapređivanje klimatskih tehnologija za industriju”, ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Zorislav Antun Petrović.

Upozorili su da bi i drastično smanjenje emisije plinova u idućem desetljeću svejedno dovelo do rasta temperature za 1,5 stupanj do 2040., te potencijalno 1,6 do 2060. godine.

“Ako se ništa ne poduzme, temperatura bi do 2060. mogla narasti za 2, a do kraja stoljeća za 2,7 stupnjeva. Zemlja nije bila toliko topla od pliocena, prije oko 4 milijuna godina, kad su oceani bili 25 metara viši nego danas”, navodi se u priopćenju.

Iz  Zelena alternativa – ORaH ističu da će se zalagati za što skorije provođenje svih mjera koje stoje na raspolaganju za izbjegavanje takvog scenarija, dodavši kako će s klubom Zelenih u EU parlamentu definirati nove i efikasnije mjere.

(Hina)