Već na samom početku saborske rasprava o četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme, saborska oporba iznijela je niz kritika i zatražila stanku ocijenivši da se reformom ide u korist najbogatijima i povećavaju nejednakosti u društvu.

Peđa Grbin (SDP) kazao je da se poreznom reformom ozbiljno dovodi u pitanje funkcioniranje jedinica lokalne samouprave te potiče nejednakost u društvu.

„Poreznom reformom novac se daje samo najbogatijima, a oni koji imaju prosječnu plaću 5000 do 6000 kuna dobit će mrvice, a oni s natprosječnim plaćama dobiti će 1000 i više kuna”, kazao je Grbin i zatražio stanku u ime Kluba SDP-a.

Osim toga, dodao je, tijelima javne vlasti smanjuju se prihodi i onemogućava da u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize vrše svoju dužnost.

Za razliku od Hrvatske, istaknuo je, Španjolska i Kanada krenule su u drugom smjeru i oporezuju najbogatije kao temelj gospodarskog oporavka i izlaska iz koronakrize.

Stanku je zatražila i Anka Mrak Taritaš (GLAS) koja kaže da će poreznom reformom jedinice lokalne samouprave ostati bez dvije milijarde kuna. „Ponovno jedinice vežemo za državu, država ne može biti majka kojoj se jedinice javljaju za pomoć već je potrebna stvarna reforma sustava općina i gradova”, ustvrdila je.

Hrvoje Zekanović (HRAST) smatra da porezna reforma neće olakšati život građanima niti poslovanje poduzetnicima. Ističe da su poduzetnici opterećeni s oko 600 parafiskalnih nameta koje nitko ne razmišlja ukinuti.

Grozdana Perić (HDZ) nije se složila s ocjenom oporbe istaknuvši da Vlada unatoč problemima u ekonomiji nastoji voditi računa o prihodima građana i na koji način rastereti poduzetnike. Podsjetila je pritom na povećanje neoporezivog dohotka na 4000 kuna i povećanje minimalne plaće.

Sabor u četvrtak raspravlja o izmjenama četiri zakonska prijedloga iz petog kruga porezne reforme, izmjenama zakona o porezu na dohodak, porezu na dobit, porezu na dodanu vrijednost (PDV) te o fiskalizaciji u prometu gotovinom kojima se, uz ostalo, predlaže snižavanje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 posto te s 36 na 30 posto. (Hina)