I prije početka saborske rasprave o Zakonu o trgovini, oporbeni zastupnici upozorili su u srijedu da se njime ne garantira da radnici neće raditi nedjeljom i da bi ponovno mogao pasti na Ustavnom sudu, a vladajući su pak istaknuli da osigurava bolji položaj radnica u trgovini.

Katarina Nemet (Klub IDS) smatra da će pitanje zabrane rada nedjeljom tim zakonom biti samo površno riješeno jer će, kako drži, neki raditi nedjeljom, a neki ne.

Smatra da će se takav zakon negativno odraziti na gospodarstvo i građane, a upitna je, kaže, i ustavnost tog zakona.

“Taj prijedlog zakona sadrži neutemeljeno selektivna ograničenja, parcijalne zabrane jednima, a nepravedno povlašteni položaj drugima”, ocijenila je te dodala kako IDS traži da se država aktivnije uključi u zaštitu radnika i poštivanje Zakona o radu.

Glasovac (SDP): Moglo bi se dogoditi da trgovine ne rade, a radnice rade

Ističući kako podržavaju svaki korak naprijed koji doprinosi boljem položaju radnika, a posebno radnica koje u trgovinama čine više od 70 posto zaposlenih, SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac upitala je tko tim radnicama garantira da neće nedjeljom čistiti trgovinu, skladišta, puniti police i sl.  To ovim zakonom nije zabranjeno, rekla je. Podsjetila je i da se i 2009. događalo da trgovine nisu radile, a radnice su radile.

I Božo Petrov (Klub Mosta) upozorio je da su po predloženom zakonu neradne nedjelje omogućene skladištima, tržnicama i prodajnim objektima, ali ne radnicima. Pojasnio je da niti u jednom zakonu ne stoji da radnik ima pravo na 16 neradnih nedjelja. Petrov drži i da se taj zakon donosi zbog glasova na izborima, ali u praksi svaki poslodavac će radniku moći reći da u zatvorenoj trgovini puni police za idući dan.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) rekla je da će podržati  zakon jer se njime ipak smanjuje broj radnih nedjelja na njih 16.  “Mi ćemo to podržati. Stocholmski sindrom, mrvice sa stola HDZ-a”, kazala je.

Upozorila je da 40.000 radnika digitalnih platformi tim zakonom ne štite neradnom nedjeljom ili višom cijenom rada. Peović smatra i da je cilj vlade učiniti sva radna mjesta prekarnima, a što će poticati zakonima.

Mrak Taritaš (Glas): Vlada se želi dodvoriti Crkvi

Daniel Spajić (Klub Domovinskog pokreta) smatra da će zakon o trgovini ponovno pasti na Ustavnom sudu, a Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i Glasa) podsjetila je da je Ustavni sud srušio zabranu rada nedjeljom, ali da vlada Andreja Plenkovića predlaže zakon “kako bi se dodvorila Crkvi”. Drži da se bi vlada trebala ostaviti to poslodavcima da zajedno s radnicima riješe na odgovarajući način i da se zakonom definira cijena rada nedjeljom.

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) smatra da bi bilo primjerenije Zakonom o radu ograničiti radni broj nedjelja tj. propisati da radnik ne može raditi više od 16 nedjelja, a njegov rad adekvatno platiti.

Za razliku od oporbe, Marijana Petir (Klub HDZ-a) smatra da je taj prijedlog zakona puno bolje rješenje od dosadašnjeg te napomenula da  trgovine danas mogu raditi po 24 sata 365 dana u godini što je neodrživo. Pozvala je zastupnike da podrže predloženi zakon jer se njime, kako je kazala, osigurava glas ženama u trgovini koje su na marginama te osiguravaju slobodnu nedjelju i dostojanstveno radno vrijeme.