Općina Klis zaustavlja nabavu i smanjuje plaće // Načelnik Vetma: Smanjenje plaća čin solidarnosti s mještanima

3. travnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Općina Klis zaustavlja nabavu i smanjuje plaće // Načelnik Vetma: Smanjenje plaća čin solidarnosti s mještanima

Milan Sabic/PIXSELL


Zbog krize uzrokovane koronavirusom Općina Klis je u petak izvijestila kako zaustavljaju postupke nabave te smanjuju plaće čelnicima i svim djelatnicima općine.

Riječ je o zaustavljanju svih postupaka nabave, osim kapitalnih projekata iz EU fondova te isplati udrugama za nužne troškove nastale do 15. ožujka, izuzev Crvenog križa i dobrovoljnih vatrogasnih društava, navodi se u priopćenju.

Planira se i  smanjene plaće načelnika općine i njegovog zamjenika za mjesece travanj i svibanj u iznosu od 20 posto, a jednako toliko za isto bi razdoblje trebale biti umanjene plaće svih djelatnika Općine Klis, trgovačkih društava u vlasništvu Općine kao i njezinih proračunskih korisnika, osim onih s plaćama nižim od 4.500 kuna u neto iznosu.

Tijekom travnja i svibnja nije planirana isplata naknada članovima Općinskog vijeća Klis.

Načelnik Vetma: Smanjenje plaća čin solidarnosti s mještanima

„Smanjenje plaće čin je solidarnosti Općine Klis sa svim mještanima koji su pogođeni krizom uslijed pandemije koronavirusa,” poručio je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

Po njegovim riječima, u ovim neizvjesnim vremenima, svi moraju dati svoj doprinos zajednici kako bi čim prije prebrodili krizu, a također  se mjerama želi pomoći poduzetnicima kako bi se u budućnosti očuvala radna mjesta u toj općini.

Za kućanstva je planirana odgoda plaćanja komunalne naknade, roditelji čija djeca pohađaju vrtić bit će oslobođeni plaćanja troškova za razdoblje koje djeca neće provesti u vrtiću, a planira se i donošenje odluke o besplatnom prijevozu vode za kućanstva bez vodovodne mreže u travnju i svibnju. Uspostavit će se mobilni tim za starije, nemoćne i bolesne te će stanovnicima Općine, koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, biti dodijeljeni uskrsni bonovi, navodi se u priopćenju Općine Klis.

Kad je riječ o rasterećenju lokalnog gospodarstva, planira se otpis plaćanja najma prostora u vlasništvu Općine kao i otpis plaćanja zakupa javnih i zelenih površina te komunalne naknade za poslovne subjekte obuhvaćene Odlukom Stožera civilne zaštite RH.

(Hina)

Facebook Comments