Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić položili su u petak popodne u Gospiću vijenac kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i tako obilježili 30. godišnjicu osnutka 9. Gardijske brigade “Vukovi”.

Ministar Medved rekao je da su, nakon drugih današnjih obaveza, došli izraziti zahvalu za slobodu braniteljima iz te brigade, a posebno obiteljima 56 poginulih Vukova, te naglasio kako su im misli i molitve s njima.

Rekao je da je bio nemjerljiv doprinos pripadnika 9. Gardijske brigade, te da budućim generacijama trebaju biti uzor po respektabilnim sposobnostima pokazanima u osloboditeljskim akcijama.

Nakon što je pozvao na zajedništvo, izgrađeno u Domovinskom ratu, Medved je kazao da su hrvatski branitelji i danas jedinstveni, a da su iz Udruge ratnih veterana jasno kazali koji je bio razlog da se današnji program proslave razdvojio.

Poručio je da se obljetnice vezane na Domovinski rat i stradavanja “ne pokušavaju ni na koji način koristiti u bilo kojem drugom smjeru, osim u dostojanstvenom iskazivanju pijeteta žrtvama iz Domovinskog rata”.

Banožić je izrazio žaljenje obiteljima poginulih i nestalih branitelja 9. Gardijske brigade “Vukovi”. Svima je čestitao obljetnicu osnivanja brigade te dodao da su Udruzi ratnih veterana 9. Gardijske brigade dali podršku za organiziranje svečane proslave.

Jedini komentar koju je dao na činjenicu da su proslave bile odvojene jest da je “ponašanje Zorana Milanovića na današnji dan uništio proslavu obljetnice”.