Obilježena 75. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta na Mirogoju

16. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Obilježena 75. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta na Mirogoju

Marko Prpić/PIXSELL


Na groblju Mirogoj kod Središnjeg križa u subotu 16. svibnja obilježena je 75. obljetnica Bleiburške tragedije i Križnog puta te su položeni vijenci u počast žrtvama. Molitvu za žrtve Bleiburške tragedije i križnih putova predvodio je predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i vojni biskup Jure Bogdan.

Program komemoracije započeo je himnom Republike Hrvatske, zatim su predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i izaslanik predsjednika Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanstvo položili vijenac kod Središnjeg križa u ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske. U ime Počasnog bleiburškog voda vijence je položila delegacija predvođena Vice Vukojevićem, predsjednikom Voda, a među njima su bili i preživjeli sudionici tragedije.

Islamsku molitvu – dovu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštić, a katoličku molitvu za žrtve predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i vojni biskup Jure Bogdan.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je kako se o ovom zločinu mora govoriti da bi i mlađe generacije znale što se događalo, ne samo u Drugom svjetskom ratu, već i u poraću.

-Ovo je bio zločin komunističkog jugoslavenskog režima i bio je 45 godina strogo čuvana tajna što vam najbolje govori o tome da je i one koji su ga počinili i naredili itekako grizla savjest i bojali su se istine – istaknuo je Jandroković.

 

Facebook Comments