Polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom kod središnjeg križa na sisačkom Gradskom groblju Viktorovac u subotu je  obilježeno ustrojavanje prve dragovoljačke postrojbe u Republici Hrvatskoj, 57. samostalnog bataljuna Marijan Celjak.

Prva dragovoljačka postrojba u Domovinskom ratu osnovana je 10. lipnja 1991. godine, a bataljunom je zapovijedao Antun Bobetko, dok je dozapovjednik bio Marijan Celjak koji je dao život za slobodnu Hrvatsku.

Na svečanosti u Kulturno-povijesnom centru, u ime premijera Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda govorio je državni tajnik Darko Nekić, koji je rekao da je ta brigada odigrala značajnu ulogu 1991. u obrani, a onda i 1995. u oslobađanju Banovine od velikosrpskog agresora.

Župan Ivan Celjak istaknuo je kako danas imamo duboko u sebi pomiješane osjećaje ponosa, tuge i radosti kao i svaki put kada se obilježavaju važni datumi i događaji iz Domovinskog rata.

Ispred zgrade Kulturno-povijesnog centra otkriven je spomenik autora Stephana Lupina “Majka hraniteljica” koji simbolizira ženu, majku, koja je podnijela veliku žrtvu tijekom Domovinskog rata dok su u Parku dr. Franje Tuđmana upaljene svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.