Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković izjavio je u četvrtak nakon sastanka u Banskim dvorima da je odbijanje komunikacije s radnicima poduzeća u stečaju bila česta Vladina taktika, nakon čega bi se radnici razišli, ali neće dozvoliti da se to ponovi u slučaju požeške Orljave.

Predstavnici Novog sindikata i radnica požeške Orljave nakon prosvjeda na Markovu trgu sastali su se s ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva  državne imovine Ivanom Paladinom kako bi razgovarali o problemu isplate otpremnina od pet minimalnih plaća radnicama tvrtke u državnom vlasništvu koja je u stečaju.

Orljava se bavila proizvodnjom visokokvalitetnih muških košulja i ženskih bluza, a završila u stečaju u kolovozu prošle godine. Problemi za Orljavu počeli su nakon izbijanja pandemije covida, kada se iz posla povukao njemački brend Olymp, najveći Orljavin kupac.

Orljava nije jedina tvrtka u državnom vlasništvu koja je završila u stečaju, a čiji bi radnici ostali bez otpremnina, upozorio je Iveković u izjavi novinarima nakon sastanka u Banskim dvorima.

“U sličnim slučajevima Vlada bi odbijala ili odugovlačila komunikaciju, nakon čega bi se razočarani radnici razišli i pronašli drugo radno mjesto. Mi i dalje ne odustajemo od zahtjeva pa je Vlada ovoga puta morala prihvatiti komunikaciju. Nećemo dozvoliti da radnice Orljave padnu u zaborav”, poručio je.

Ministar Paladina nije imao konkretnih rješenja ali je poručio da će stupiti u kontakt s njemačkim Olympom, što Iveković ocjenjuje kao važan korak koji može rezultirati dogovorom o podjeli troškova za otpremnine.

Čelnik Novog sindikata napominje da radnice Orljave ni u kojem slučaju neće odustati od svojih otpremnina, makar morale “podignuti šator u Požegi ili na Markovom trgu”.

Studeni zadnji mjesec u kojem radnice dobivaju naknadu od 1700 kuna

“Vlada je napravila puno loših presedana, neka sada bude jedan dobar presedan. Protiv tzv. ‘Lex Orljave’ nitko se ne bi bunio, to su radnice koje su ostavile svoje živote i zdravlje u tekstilnoj industriji”, kaže Iveković.

Dio nekadašnjih radnica Orljave i dalje radi u prostorima požeške tvornice, koje je prije pola godine zakupio đakovački Hemco, proizvođač radne odjeće i opreme. No, radnice se boje razgovarati sa sindikalcima i bivšim kolegicama, rade u lošim uvjetima te su egzistencijalno ucijenjene, tvrdi sindikat.

Studeni je zadnji mjesec u kojem će otpuštene radnice Orljave dobiti naknadu za nezaposlene u iznosu od 1700 kuna.

“Rekle smo ministru da pokuša živjeti samo jedan mjesec sa 1700 kuna. Mi svojim unucima ne možemo kupiti igračku ili čokoladu za Božić, to je velika sramota. Jedino što smo dobile jest jednokratna pomoć Požeško-slavonske županije od 2000 kuna prošlog Uskrsa”, rekla je predstavnica radnica Anica Jerković.

Osim Orljave, propale su i tvornice Papuk te Požežanka, stoga je Jerković upozorila da u Požegi više nema radnih mjesta ni za mlade učenike požeške Obrtničke škole.