Novi ministar rada Marin Piletić (HDZ) poručio je u petak nakon potvrde u Saboru da će mu glavna zadaća biti poboljšanje trendova na tržištu rada i najavio da će s ministrom financija vidjeti koliko se iz proračuna može izdvojiti za umirovljenike zbog projicirane inflacije od 7,8 posto.

„Nakon lokalnih dužnosti, stavljam se na raspolaganje premijeru, Hrvatskom saboru i svima kojih se tiče resor koji preuzimam. Glavna zadaća je poboljšati trendove na tržištu rada i smatram da ću tu politiku provoditi u kontinuitetu”, izjavio je novi ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike nakon što je dobio potrebnu većinu glasova.

Piletić kaže da će mu najveći izazov biti odnosi s dosadašnjim kolegama gradonačelnicima, znajući što je on radio kao gradonačelnik u vezi raspisivanja javnih natječaja i osiguravanja financijskih sredstava za projekte u socijalnoj komponenti.

U četvrtak je Vlada donijela odluku o projektu „Zaželi” koji zanima čitavu Hrvatsku, a rok za projekt je ograničen na godinu dana.

„Teško je u lokalnoj sredini zapošljavati desetke dugo nezapošljivih žena, koje pružaju pomoć u kući za stotine sugrađana u potrebi, a onda to prestane. Vlada je zato promptno reagirala i već idući tjedan možemo očekivati predstavljanje poziva za taj projekt”, najavio je Piletić.

Na pitanje hoće li ići na proslavu Praznika rada, odgovorio je da će svakako ići, ali prije toga ide na obilježavanje “Bljeska” u Okučanima. Pridružit će se sindikatima na proslavi 1. svibnja u Novskoj, a već je prije izglasavanja popio kavu s njihovim predstavnicima.

Već u ponedjeljak o nedostatku kapaciteta za smještaj djece

Upitan boji li se štrajkova i urušavanja mirovinskog sustava, kaže kako se ne boji inače ne bi prihvatio odgovornost koju ima ministar.

Za nedostatak kapaciteta za smještaj djece u domove najavio je da će to biti tema već prvog radnog dana u ponedjeljak.

Vladine projekcije rasta inflacije na 7,8 posto, što će se pogoditi umirovljenike kao najugroženiju skupinu, Piletić namjerava riješiti tako što će saslušati prijedloge predstavnika umirovljenika i potom sjesti s ministrom financija kako bi vidjeli koliko Vlada iz proračuna može izdvojiti za umirovljenike.

Najavio je i namjeru reguliranja radnog statusa u IT industriji i kreativnim sektorima, naglasivši da 50 posto start-upova u Hrvatskoj potječe iz Novske, kojoj je do sada bio na čelu.

Za Piletića je glasalo 77 zastupnika i 49 protiv, a na novu dužnost prisegnuo je riječima: „Tako mi pomogao Sveti Josip Radnik”.

Zbog njegova odlaska u Vladu u Novskoj će se morati održati novi izbori za gradonačelnika, što je dužnost koju je obnašao već u drugom mandatu.