Građani Nove Gradiške u drugom krugu će za dva tjedna birati gradonačelnika na prijevremenim izborima jer u prvom krugu nitko od kandidata nije dobio nadpolovičan broj glasova, dok su birači Novalje u prvom krugu za gradonačelnika izabrali kandidata grupe birača i dosadašnjeg gradonačelnika Antu Dabu, koji je osvojio više od 50 posto glasova.

U najvećoj jedinici, Novoj Gradiški, većinu glasova birača – 37,54 posto osvojio je prema neslužbenim podacima Vinko Grgić kojeg podupriru SDP i Hrvatski laburisti. S 27,42 posto osvojenih glasova slijedi Dražen Orušić, iza kojeg je HDZ s partnerima, dok je dosadašnji gradonačelnik Željko Bigović koji se natjecao kao nezavinsi kandidat osvojio 24,57 posto glasova.

Anto Dabo je na izborima za gradonačelnika Novalje osvojio 51,39 posto glasova i ponovno postao gradonačelnik, dok je kandidat HDZ-a, HSS-a i HSP-a Aleksij Škunca osvojio 44,94 posto glasova.
Osim u gradovima Gradiškoj i Novalji prijevremeni izbori su zbog nedonošenja proračuna za ovu godinu održani i u sedam općina, od kojih su birači četiri općine Ražinac, Kalnik, Ližnjan i Cestica izabrali načelnike u prvom krugu, dok će birači općina Matulji, Kolan i Gvozd načelnike birati za dva tjedna.
U Matuljima će se u drugom krugu za načelnika natjecati kandidat grupe birača Miodrag Šarac i kandidat SDP-a i HSU-a Mario Čiković, a u Kolanu kandidat HSS-a Josip Zubović i kandidat HDZ-a Šime Gligora. U Gvozdu će se za načelnika u drugom krugu natjecati kandidat SDSS-a Branko Jovičić koji je u prvom krugu osvojio 49,26 posto glasova i kandidat SDP-a Zdravko Stijepović.

Od četiri općine koje su prijevremene izbore zaključile u prvom krugu, u tri – Ražancu, Cestici i Kalniku – potvrđeni su dosadašnji načelnici, a u općini Ližnjan je izabran novi – IDS-ovac Marko Ravnić .

Izabrani načelnici i gradonačelnici dužnost će obnašati do svibnja iduće godine, kad se održavaju redoviti lokalni izbori.

Drugi krug prijevremenih lokalnih izbora održat će se 3. travnja.

(Hina)

fah