Nova predstava Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca “Racconti di costa e di mare (Priče s obale i mora)” premijerno će biti izvedena 17. listopada u Zajednici Talijana u Rijeci u sklopu Dana talijanske kulture u Rijeci, no zbog nedostatka novca koji tom ansamblu dodjeljuje talijanska vlada, upitno je održavanje premijere Goldonijeve “Gostioničarke Mirandoline” koja bi trebala biti izvedena koncem studenoga, objavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Predstava “Racconti di costa e di mare” postavljena je na scenu u suradnji s kazalištem Il Rossetti Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia, a pretpremijerno je već izvedena u tršćanskom kazalištu u povodu tamošnje noći otvorenih kazališta, te u Kopru i Rovinju.

U “Pričama s obale i mora” četvero glumaca, Bruno i Elvia Nacinovich iz riječke Talijanske drame te Lara Komar i Andrea Germani iz tršćanskog kazališta Il Rossetti, govore tekstove raznih autora iz Istre i Julijske krajine.

U predstavi su zastupljeni Antonio Quarantotti Gambini, Gianni Stuparich, Paolo Rumiz, Nelida Milani, Claudio Magris i Marisa Madieri te Milan Rakovac. Na sceni s glumcima je i glazbeni kvartet Iris kojeg čine diplomirane glazbenice tršćanskog konzervatorija “Giuseppe Tartini”.

Redatelj je Franco Pero.

Zbog nedostatka novca iz Italije upitna premijera “Gostioničarke Mirandoline”

Obnašatelj dužnosti ravnatelja Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca Giuseppe Nicodemo na konferenciji za novinare upozorio je da Talijanskoj drami još nije stigao veći dio ugovorenog novca iz sredstava talijanske vlade za ovogodišnje programe toga ansambla te da dolazi u pitanje odigravanje premijere Goldonijeve “Gostioničarke Mirandoline” u režiji Paola Magellija, u povodu 70. godišnjice djelovanja Talijanske drame.

Nicodemo je ustvrdio da novac za rad Talijanske drame redovno stiže iz Grada Rijeke te ureda za nacionalne manjine hrvatske Vlade, a da je iz talijanske vlade do sad uplaćeno manje od trećine novaca za programe 2016. godine. Probe za izvedbu “Gostioničarke Mirandoline” su u tijeku, rekao je Nicodemo, navevši da će se možda morati otkazati i predviđena izložba o djelovanju Talijanske drame na panoima na riječkom Korzu, zbog nedostatka novca.

Obnašatelj dužnosti intendanta HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević u izjavi za Hinu je kazao da talijanska vlada duguje 112.000 od odobrenih i ugovorenih 152.000 eura za programe Talijanske drame ove godine. Talijanska vlada, odnosno nadležna ministarstva taj novac uplaćuje Talijanskoj drami preko Narodnog sveučilišta u Trstu, a u toj transakciji sudjeluje i Talijanska unija.

Marin Blažević kazao je da je, nakon razgovora s predstavnicima ovih institucija, Giuseppeom Nicodemom te Paolom Magellijem, donio odluku da se odgodi premijera “Gostioničarke Mirandoline” ako do kraja listopada ne bude uplaćeno barem pola duga odobrenoga novca iz Italije.

Blažević je istaknuo da su pripreme za tu premijeru u punom jeku, da se priprema izrada scenografije i pretposljednji ciklus glumačkih proba. Naglasio je da ne razumije kako može doći do ovakvih situacija, odnosno zastoja isplata, baš u okviru proslave 70. godišnjice Talijanske drame.

(Hina)