Nova ljevice izvela performans “Antifašizam temelj Hrvatske”

9. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Nova ljevice izvela performans “Antifašizam temelj Hrvatske”

Foto: HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms


Članovi Nove ljevice u petak su ispred splitske Galerije umjetnina organizirali performans razvivši transparent s natpisom “Antifašizam temelj Hrvatske” te su poručili kako je to njihova reakcija uoči sutrašnjeg 10. travnja “iza kojega se skriva ustaška ideologija”.

“Razlog današnjeg okupljanja je sutrašnji datum 10. travnja, koji svake godine izaziva polemiku u Hrvatskoj i splitskoj  javnosti,” rekao je Karlo Pilko, predsjednika Nove ljevice Split.

Istaknuo je kako nitko od okupljenih nema problem da se oda počast poginulima u Domovinskom ratu ali svi zajedno imaju “problem da se iza Domovinskog rata skriva i ustaška ideologija koja se 10. travnja uporno pokušava staviti u javni prostor.”

“Dakle 10. travnja 1941. godine izvršena je najgora izdaja u povijesti hrvatskog naroda kad smo predali hrvatski teritorij. To se više ne može dogoditi i ne vidim nijedan razlog zašto bi se bilo što obilježavalo na taj datum,” poručio je Pilko referirajući se na datum proglašenja NDH.

Performans je upriličen uz potporu SDP-a te stranaka Pametno, Možemo, Radničke fronte i Srpa te Udruga Vedra i Za bolji Split.

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur kazao je i da je Split bio najjači antifašistički grad u Hrvatskoj s 12.500 boraca.

“‘Za dom spremni’ je anticivilizacijski i antihrvatski jer je pod tim pozdravom izvršena predaja, poklanjanje Dalmacije fašističkoj Italiji,” kazao je Kotur.

Splitski HSP: Domovinski rat je temelj hrvatske države, a ne antifašizam

Splitski HSP je priopćenjem reagirao na današnji performans poručivši kako je temelj hrvatske države Domovinski rat, a ne antifašizam.

“Umjesto da se bavite suštinskim problemima našega grada vi ste ustrajni u prodavanju demagogije o antifašizmu kao temelju hrvatske države. Novac koji vaše stranke i udruge dobivaju iz gradskog i državnog proračuna nažalost se troši na ovakve bezvrijedne performanse u kojima bezuspješno pokušavate skupiti jeftine političke poene,” poručili su iz splitskog HSP-a.

(Hina)

Facebook Comments