Nova ljevica zatražila je u četvrtak od hrvatskih institucija da neovisno o EMA-i vrednuju podatke ruskih i kineskih proizvođača cjepiva pa ih, ovisno o nalazima, učine dostupnima hrvatskom javnom zdravstvu ili argumentirano odbace kao opciju rješavanja krize.

Nakon početnih nedostataka u kliničkih ispitivanja tih cjepiva i masovnog cijepljenja milijuna ljudi diljem svijeta, zasad nema znakova da su ona lošija od onih koja se proizvode na zapadu, ističu u priopćenju.

Dio je to opsežnog priopćenja Nove ljevice u kojem ta stranka proziva Vladu i nadležne zdravstvene institucije da nisu anticipirale stavove svjetskih stručnjaka i institucija, pa se plan procjepljivanja stanovništva pretvorio u političku, javnozdravstvenu, komunikacijsku i moralnu krizu s elementima skandala.

Podržavaju i predlažu da se u ime Republike Hrvatske podrži inicijativa za privremenom suspenzijom patentnog sistema za covid-19 proizvode, dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ne procijeni da je minimalizirana opasnost od pandemije i šteta po ekonomiju.

U Novoj ljevici ističu da koronavirus prati fenomen “vakcinacijskog nacionalizma i geopolitičke utrke” što, kažu, govori o slaboj posvećenosti EU i zemalja članica COVAX inicijativi usmjerenoj na dostupnost i pravednu raspodjelu cjepiva za sve zemlje.

Budući da su proizvodnja i nabavka cjepiva velikim dijelom financirane javnim budžetima EU zemalja, to nije samo javnozdravstveni problem, već ukazuje na deficit u demokratskoj proceduri u pregovorima s farmaceutskom industrijom, ističe Nataša Škaričić uime Odbora za zdravstvo Nove ljevice.

Upozorava da je Hrvatska postala jedna od najoštećenijih zemalja po količini cjepiva na 100 stanovnika, kao i po broju procijepljenih osoba, što je, po njoj, posljedica “slijepe poslušnosti prema EU institucijama koje su zakazale u pregovorima s proizvođačima cjepiva”. (Hina)