Ni Sindikat policije Hrvatske (SPH), kao niti 11 sindikata javnih službi, nije prihvatio Vladinu ponudu povećanja osnovice za plaće za četiri posto s 1. listopadom ove godine, te za dva posto s 1. siječnjem iduće godine, uz povećanje božićnice, regresa i dara za dijete.

Vladi smo predložili da se održi sljedeći sastanak pregovaračkih odbora te da Vlada izađe s korigiranom i poboljšanom ponudom kako bi nastavili razgovore oko sklapanja dodatka i izbjegli moguće industrijske akcije, poručio je u utorak predsjednik SPH-a Dubravko Jagić.

SPH podsjeća da je tražio žurne pregovore o povećanju osnovice za plaće zaposlenih u državnim službama, jer je rast plaća nužan s obzirom na gospodarsku situaciju, ogroman porast cijena i sve teže životne uvjete svih državnih službenika i namještenika, čije su plaće iznimno niske.

Istu su Vladinu ponudu za povećanjem osnovice za četiri plus dva posto uz povećanje dodataka odbili i sindikati javnih službi, poručivši kako ponuda ne omogućuje veći rast osnovice u odnosu na prethodnu ponudu, već samo drugačiju dinamiku isplate ranije predloženog povećanja osnovice.

Sindikati javnih službi pritom su najavili za 8. studenog prosvjede diljem zemlje, a 15. studenog planirano je održavanje velikog zajedničkog prosvjeda u Zagrebu.