Piše: Kristijan Spajić

Sljedećih sedam dana očekuje nas niz frontalnih poremećaja s pripadajućim dolinama koje će nam donijeti vrlo nestabilno i kišno vrijeme šta će donekle popraviti hidrološku situaciju ponajprije u Dalmaciji gdje je stanje najlošije.

Prva fronta s kišom slijedi nam tijekom sutrašnjeg dana dok bi tijekom četvrtka imali prolaznu stabilizaciju vremena šta će četvrtak ujedno učiniti najpovoljnijim danom do kraja ovog tjedna. U petak slijedi ponovno pogoršanje vremena s kišom u cijeloj zemlji, a povremene kiše bit će i tijekom subote osobito na Jadranu.

Krajem subote će po visini doći do pritjecanja hladnijeg zraka šta će vjerojatno gorju iznad 1000 mnv donijeti i sniježne pahulje. Slično vrijeme s mjestimičnim oborinama bi se zadržalo i tijekom nedjelje.

Početkom narednog tjedna i dalje bi bili pod prevladavajućim utjecajem polja malo sniženog tlaka šta bi rezultiralo vrlo promjenjivim vremenom s povremenom i mjestimičnom kišom osobito na Jadranu dok projekcije ukazuju da bi oko utorka ili srijede imali prvu pravu ovojesensku Genovsku ciklonu sa svojom izvornom putanjom od Genovskog zaljeva preko srednjeg Jadrana na istok šta bi donijelo obilne padaline a pojedini izračuni snježnu granicu spuštaju i ispod 400 mnv uz u gorju prvi konkretniji snijeg. Ipak pričamo o periodu od sedam dana unaprijed pa je za detaljne analize još uvijek prerano govoriti.

Sve u svemu s nekoliko tjedana zakašnjenja ulazimo u period jesenskog kišnog vremena dok će u gorju sve česće oborine biti u obliku snijega uz stvaranje snježnog pokrivača.

Temperaturno smo u granicama prosjeka a nekih većih anomalija bilo pozitivnih ili negativnih nema na vidiku do kraja ovog mjeseca.