Opera “Rigoletto” Giuseppea Verdija u režiji Larryja Zappije i pod ravnanjem Roberta Homena premijerno će biti izvedena 6. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.

Ravnatelj Opere riječkoga HNK Marin Blažević naveo je da između ove kazališne kuće i Verdija postoji posebna veza, s obzirom na to da je nekad djelovala pod njegovim imenom, ali i velikog interesa publike za njegovim operama. Istaknuo je da je ova izvedba “Rigoletta” posebna po tome što su gotovo svi članovi autorskog tima Riječani.

Redatelj Larry Zappia kazao je da on režiji pristupa kao velikoj palači s vrlo mnogo odaja, a cilj mu je pronaći odaju koju još nitko prije nije pronašao, pa je tako postupio i u ovom slučaju. Sve tri glavne role izmještene su iz tradiconalnog okruženja ove opere, a time je pronađen novi sloj Verdijeve opere, rekao je. Redatelj Larry Zappia, koji se profesionalno bavi pilotiranjem zrakoplova u Kanadi, istaknuo je da po povratku u Rijeku nakon šest godina zbog ove predstave, zatekao novu svježinu u opernom ansamblu te novo vrednovanje opernih solista, koji do sad nisu bili u prvom planu.

U naslovnoj ulozi nastupit će Robert Kolar, kao vojvoda od Mantove gost iz Slovenije Aljaž Farasin a kao Gilda Vanja Zelčić. Uz njih, pjevat će Slavko Sekulić, Ivana Srbljan, Dario Bercich, Sergej Kiselev i drugi. Dramaturg je Marin Blažević, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Sandra Dekanić a oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.

Opera “Rigoletto” u Rijeci se izvodi još od sredine 19. stoljeća, a ističe se podatak da je njezinom izvedbom 1857. godine ravnao Ivan pl. Zajc. U današnjem HNK, od osnutka je postavljana četiri puta, a ukupno je u ovoj kući izvedena 146 puta.
(Hina)

fah