NAJAVILI STROŽE MJERE Vukovarsko-srijemski Stožer: Zbog kršenja samoizolacije u karantenu, a trenutačno 1029 osoba u samoizolaciji

27. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska NAJAVILI STROŽE MJERE Vukovarsko-srijemski Stožer: Zbog kršenja samoizolacije u karantenu, a trenutačno 1029 osoba u samoizolaciji

Arhivska fotografija (foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL)


U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenutno su dvije osobe zaražene koronavirusom, a načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Zdravko Kelić u petak je najavio da će svi oni koji krše mjeru samoizolacije ići u karantenu.

Nakon što je prije dva dana u županiji zaražena prva osoba, 61-godišnjakinja koja se vratila iz Austrije te sa suprugom otišla u samoizolaciju, u petak je zaraza potvrđena i 72-godišnjem muškarcu koji je nije bio u samoizolaciji. Također je smješten u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici, a stanje mu je stabilno.

Kelić je naveo je kako je u županiji 1029 osoba u samoizolaciji, 17 više nego prije 24 sata, u četvrtak je Stožer dobio više od 400 dojava o kršenju te mjere, pa je od lokalnih stožera zatražio da budu još restriktivniji kod izdavanja propusnica za kretanje unutar županije.

Pritom je najavio kako će ubuduće svi oni koju krše mjeru samoizolacije biti odvedeni u karantenu, “jer ne možemo dozvoliti da netko neodgovorno šetnjom ugrožava živote drugih”.

“Od sada oni koji budu tako nešto radili ići se pod nadzor policije”, poručio je Kelić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić rekla je kako je u tijeku epidemiološka obrada kako bi se za spomenutog novog pacijenta utvrdio uzrok zaraze.

Vezano za navode na društvenim mrežama da se taj 72-godišnjak zarazio od prvooboljele Krešić je kazala kako epidemiološka služba raspolaže informacijama da je taj muškarac od spomenute samo preuzeo torbe koje su im poslala djeca te da je to bio njihov jedini kontakt.

“Ono što je tijekom epidemiološke obrade uvijek upitno je koliko nam ljudi govore stvarne podatke. Mi krećemo s pretpostavkom da to što nam kažu su prve informacije od kojih krećemo u istraživanje. Pozivam sve ljude na odgovornost i odgovorno ponašanje, kao i da nam se daju istiniti podaci jer je to ključno u poduzimanju potrebnih mjera”, poručila je.

Za stanje prvoozaražene navela je da spada u srednje teško oboljele osobe, a simptomi moguće zaraze pojavili su se i kod njezina supruga te će i on biti testiran.

(Hina)

Facebook Comments