Na mjestu gdje je sve počelo: ‘Deset kilometara ispod naših nogu postoji kosa rasjedna ploha’

24. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Na mjestu gdje je sve počelo: ‘Deset kilometara ispod naših nogu postoji kosa rasjedna ploha’


Ekipa RTL-a posjetila je sâm epicentar razornog potresa u Markuševcu dok kojeg je došlo u nedjelju ujutro. Točnije, samo mjesto na kojem su stajali bilo je 10 kilometara iznad hipocentra – tu se oslobodila sila koja je zatresla Zagreb i širu okolicu. Tlo je i dalje nemirno i bit će takvo idućih dana, a možda i mjeseci.

”Desetak kilometara ispod naših nogu postoji kosa rasjedna ploha na kojoj se dodiruju dva geološka bloka i oni su pod stalnim tlakom unutar Zemlje, unutar tektonskih procesa. Prekjučer ploha nije izdržala taj tlak i sad se oni namještaju u jednu novu ravnotežu. I svako namještanje znači da se oni miču jedan prema drugome, a svako to micanje je jedan novi potres koji osjetimo – objašnjava seizmolog Marijan Herak.

Jedina sigurnost od potresa je kvalitetno izgrađena kuća ili zgrada. Svaka kuna uložena u protupotresno ojačanje – u trenutku potresa isplatit će se višestruko.

– Velika buka se pojavila i to je dolazilo baš s istočne strane kuće i pojačavalo se. I onda se počelo tresti. Horizontalni pomaci su bili veliki. Bilo je teško gledati u boravku kako stolice šeću oko stola – prisjetio se Sjepan Šafran iz Markuševca, a Marica Budek je dodala: ”Staklo, žbuka, kuća je sva u prašini, u žbuci i prašini. Ne znam što bih rekla, ništa dobro”.

Facebook Comments