Zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš ocijenila je u srijedu u Saboru da Vlada nije dobro odradila posao govoreći u raspravi o izvješću o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti tijekom epidemije bolesti covid-19 od 16. siječnja do 31. svibnja 2021.

U prilog tome navela je kako je Hrvatska 15. u svijetu i 8. u Europskoj uniji po smrtnosti od koronavirusa te da imamo jedno umrlu osobu na 480 oboljelih.

Sve se odrađivalo stihijski nekoordinirano uz loše upravljanje, a fantomsko tijelo – Stožer civilne zaštite – ograničavalo je ljudska prava, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Također i da je zaobilažen Sabor koje je kao najviše zakonodavno tijelo postalo “lijevo smetalo”, a HDZ-ova vlada nije imala ideju ni plan cijepljenja.

Mrak-Taritaš: Plenković bi trebao biti ljut na sebe, a ne na one koji se nisu cijepili

Platforma za cijepljenje se raspala, kampanja cijepljenja je loš vođena, premijer je ljut na one koji se nisu cijepili, a zapravo bi trebao najviše trebao biti ljut na samoga sebe, smatra Mrak Taritaš.

Željko Reiner (klub HDZ-a) rekao je kako je Hrvatska “u zelenom” što je jako bitno s obzirom na to da predstoji vrhunac turističke sezone, no da ima nekoliko lokalnih žarišta uslijed nepridržavanja epidemioloških mjera.

Delta soj će vjerojatno postati dominatan i zato je cijepljenje, kao javno zdravstvena mjera nužno u suzbijanju pandemije covid 19, dodao je i apelirao na građane koji se još nisu cijepili da to učine, jer se pojavljuju novi zarazniji sojevi i treba učiniti sve kako bi sačuvali zdravlje i zdravstveni sustav i gospodarstvo od kolapsa.

Nemojmo biti sebični i mislimo na najugroženije osobe, poručio je Reiner.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) upozorio je kako je sutra 500-ti dan pojave koronavirusa u Hrvatskoj ocijenivši kako je razlog slabe procijepljenosti nepovjerenje građana u institucije, među kojima i Stožer civilne zaštite. Ustvrdio je da se radi o političkom tijelu koje se sastoji od pripadnika iste političke opcije koji donose politički motivirane odluke, navodeći situacije vezane uz HDZ-ove unutarstranačke i lokalne izbore. Stoga smatra kako je potrebno depolitizrati Stožer CZ i tako vratiti vjeru u njega.

Božo Petrov (klub Mosta) poručio je kako za svaku odluku treba odgovarati, a ne ju prebacivati na druge, jer su kako tvrdi oni koji upravljaju državom donosili odluke, a odgovornost prebacivali na građane.

Nino Raspudić (Most) rekao je kako u svakoj državi Stožer vodi ministar zdravstva, a kod nas ministar unutarnjih poslova koji je ekspert za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu. Poručio je kako Izvješće ne može podržati, jer ne nudi odgovori na pitanja zašto je bio kašnjenja cjepiva, a i kad je došlo bilo je prekorednog cijepljenja upitavši tko će odgovarati za pogrešne odluke.

Sabina Glasovac (klub SDP) ocijenila je kako je bilo doneseno puno nelogičnih odluka što je narušilo povjerenje građana zbog cijepljenja preko reda, neravnomjerne raspodjele cjepiva i cijepljenja preko reda. Za cjepivo Remdesivir koje je se pokazao kao neučinkovito plaćeno je 40 milijuna kuna, dodala je.

Bauk: Cijepite se ili strijepite!

Građane je pozvala na cijepljenje čime će pomoći u borbi protiv covida, a njezin stranački kolega Arsen Bauk poručio je u tom smislu “cijepite se ili strijepite !”

Sandra Benčić (klub zelenolijevog bloka) istaknula je kako podržava cijepljenje, kao i slobodu izbora i protivi svakoj prisili.

Pad povjerenja građana uzrokovan je nedosljednim odlukama Stožera i dvostrukim standardima u primjeni epidemioloških mjera, upozorila je. Procijepljenost je mogla biti veća, a odgovornost je na svima nama.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je kako je virus oko nas i da nema opuštanja. Odgovarajući na replike istaknuo je da se samo sinergijskim djelovanjem može postići dovoljna procijepljenost te da Vlada želi napraviti razliku između odgovornih i neodgovornih kako bi se zaštitili od širenja bolesti i mogućeg četvrtog vala zaraze, progresije gospodarske krize i gubitka radnih mjesta.

Odbacio je tvrdnje kako se djelovalo represivno, već naprotiv edukacijom i informiranjem građana.

Također je rekao kao se preboljenje smatra ekvivalentom prve doze cijepljenja te da je stoga potrebno i cijepljenje drugom dozom kako bi se postigla adekvatna zaštita. Struka je rekla da preboljenje štiti 180 dana, jer je nakon proteka toga razdoblja uočen značajan pad antitijela u krvi i zato je potrebna i druga doza cjepiva, pojasnio je ministar Beroš dodavši kako su apsolutno spremni mijenjati stavove u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama.

Upozorio da onaj tko se ne cijepi riskira svoje i tuđe zdravlje, ne pridonosi procijepljenosti i sprječavanju širenja virusa, onemogućava prelazak na normalne aktivnosti te pridonosi pojavi četvrtog vala zaraze budući virus mutira i kola unutar necijepljene populacije.

Od 44 zaražene osobe jedna premine i mislim da je to dovoljan apel svima da se cijepe, poručio je Beroš.

Ocijenio je kako je zdravstveni sustav adekvatno odgovorio na izazove ustvrdivši da niti jedan pacijent nije ostao bez bolesničkog kreveta, respiratora ili skrbi niti je i jedna osoba preminula od posljedica cijepljenja.

(Hina)