Nezadovoljna smanjenjem PDV-a na menstrualne potrepštine na 13 posto, čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš najavila je da će u saborsku proceduru ponovno uputiti prijedlog da se PDV smanji na 5 posto, ističući kako je riječ o nepravednom porezu koji plaćaju žene samo zato što su žene.

Mrak-Taritaš je u četvrtak na konferenciji za novinare podsjetila kako je prošlo više od šest mjeseci od kad se u Saboru raspravljalo o potrebi da se PDV na menstrualne potrepštine smanji sa 25 na 5 posto, ali da su vladajući odbili taj prijedlog te, “nakon svega što se izdogađalo u Europi i svijetu”, odlučili PDV smanjiti na 13 posto.

Napomenula je kako je već tada najavila da neće odustati od smanjenja na 5 posto te da će ponovit taj zahtjev jer je, naglasila je, riječ o vrlo nepravednom nametu koji plaćaju žene samo zato što su žene.

Zanimljivo je, rekla je, da su vladajući kod odbijanja bili svjesni kako je riječ o prijedlogu koji su trebali prihvatiti, pa su donijeli zaključak da će u roku od šest mjeseci napraviti analizu sa sagledavanjem cjelokupne problematike menstrualnog siromaštva te poduzeti potrebne aktivnosti za uklanjanje problema.

“Šest mjeseci je prošlo, a mi niti imamo analizu niti znamo o čemu je riječ pa stoga, uz zahtjev koji ponavljam vezan uz PDV na menstrualne potrepštine, lijepo ću zamoliti i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nam dostavi tu analizu. Bit će zanimljivo vidjeti tko ju je napravio”, poručila je Mrak-Taritaš.