Ne sporeći negativan utjecaj korona krize na državne financije, saborska oporba poručila je u četvrtak kako korona nije jedini problem hrvatske države, njenog gospodarstva i financija te kako tome treba dodati i neprovođenje reformi.

Točno je da se korona nije mogla predvidjeti, no ona je ogolila sve naše slabosti, došla je na zapuštenu državu u kojoj nema ni volje, ni ideje da se provedu reforme, kazala je Anka Mrak Taritaš (Ženski klub) u saborskoj raspravi o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna.

Ustvrdila je i kako nam je zdravstvo vreća bez dna, u kojoj se povećavaju troškovi, smanjuje kvaliteta, a dugovi lete u nebo.

Uvažavajući utjecaj pandemije i potrebu da se proračun mijenja, Damir Bakić (ZLK) kaže kako je nejasno koji su proračunski prioriteti: racionalizacija i štednja ili preraspodjele po socijalnom kriteriju. Smanjeni su iznosi pravobraniteljicama za djecu i za osobe s invaliditetom, MORH je rijetka institucija čiji se proračun nije smanjivao, Ured za Hrvate ima proračun od 80 milijuna, više nego niz institucija bitnih za borbu protiv korupcije, kaže Bakić.

Na naplatu dolaze godine nečinjenja

Na naplatu nam dolaze godine nečinjenja, nismo napravili ni jednu reformu, osim reforme državnih blagdana, kaže Davor Dretar (DP) pa navodi kako ovisimo o pomoći iz EU, od kud smo u prvih šest mjeseci dobili preko 10 milijardi kuna, što je polovica prikupljenog PDV-a.

Na žalost, novac iz tih fondova ulaže se u javni sektor, ne u proizvodne djelatnosti, a i pitanje je koliko toga novca završi u džepovima lokalnih moćnika, kaže Dretar koji je slikovito opisao svoje viđenje proračuna. „Proračun je kao kad sam gledao baku kad je mijesila štrukle, pa ako je tijesta bilo malo, trebalo ga je navući, no ako prejako potegnete lako pukne“, zaključio je.

S obzirom na raspoloživa europska sredstva, Hrvoje Zekanović (HS) poziva da se čim prije izradi katalog investicija o da bude transparentan. Željko Sačić traži pak da se u proračun uvrsti zahtjev Hrvatskog društva političkih zatvorenika komunizma za uspostava memorijalnog centra za žrtve totalitarnih režima.

Zekanović je ponovno problematizirao premijerovo tipkanje po mobitelu, na što je ‘potrošio’ nekoliko minuta, što je zasmetalo Josipu Boriću (HDZ) koji ga je prozvao da je „nekoliko minuta tražio koje je stranke član“, Hrasta, Suverenista ili HDZ-a, odnosno DP-a s kojima je ušao u Sabor. „Kad se sjetim Ivana Pernara, on je bio  pravi poletarac, u odnosu na njega, koji nam svaki dan dijeli lekcije i o ponašanju i svemu drugom“, izjavio je Borić.

Vlada je pomogla građanima i poduzetnicima

Puno razumijevanje za mjere koje je Vlada poduzimala u krizi, a slijedom toga i za predloženi rebalans, ima HDZ. Vlada je donijela pakete pomoći građanima i poduzetnicima vrijedne oko 8, 1 milijardi kuna, kazala je Grozdana Perić.

Klub nacionalnih manjina zadovoljan je što se ne mijenja iznos namijenjen Savjetu za manjine te što su povećan Uredu za ljudska prava. Nismo zadovoljni što su sredstva za srednju školu u Bujama prebačena za iduću godinu, kazao je Furio Radin.

Zastupnici i klubovi amandmane na predloženi rebalans mogu podnositi do konca današnje rasprave, Sabor će o njima raspravljati u utorak, a u srijedu glasovati o amandmanima i donijeti rebalans. (Hina)