Ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da ministar Banožić svojom odlukom nije odredio datum polaganja vijenaca državnog vrha za blagdan Svih svetih, reagirajući na priopćenje Ureda predsjednika RH u kojem stoji da je ministar potpisao odluku o zajedničkom polaganju vijenaca.

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske ranije danas je objavljeno priopćenje naslovljeno – “Ministar obrane potpisao je odluku o zajedničkom polaganju vijenaca, zašto nikada nije dostavljena Uredu Predsjednika?”.

Ured predsjednika Republike, naveo je, uz ostalo, da “predsjednik Republike ni na koji način jučer nije prozvao ministra obrane niti načelnika GS OSRH zbog organizacije polaganja vijenaca povodom blagdana Svih svetih. A već drugi put u tjedan dana, ovoga puta u formi službenog priopćenja MORH-a, ministar obrane Mario Banožić insinuira kako Predsjednik Republike, njegov vrhovni zapovjednik, iznosi ‘netočne i neutemeljene tvrdnje’. Napisati kako ‘Vlada RH nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu u 11.00 sati’ za 30. listopada (petak) kako bi obilježila blagdan Svih svetih’ znači ili da je ministar obrane sam sebe uhvatio u laži ili je bio prisiljen lagati da zaštiti predsjednika Vlade. Trećeg nema”, priopćili su danas popodne iz Ureda predsjednika RH.

MORH: Neistina da je ministar Banožić potpisao odluku o zajedničkom polaganju vijenaca

No, iz Ministarstva obrane RH večeras su u priopćenju istaknuli da ministar Mario Banožić svojom odlukom nije odredio datum polaganja vijenaca državnog vrha za blagdan Svih svetih.

“Neistina je da je Mario Banožić potpisao odluku o zajedničkom polaganju vijenaca Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskoga sabora i Vlade RH za dan 30. listopada 2020. s početkom u 11 sati. Naime, ministar obrane potpisao je 23. listopada 2020. Odluku o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana u kojoj stoji da će Ministarstvo obrane, Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo unutarnjih poslova obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan 29., 30. i 31. listopada te 1. i 2. studenoga 2020. godine”, naveli su iz MORH-a.

Dodaju da se “također u Odluci navodi kako će timovi koji čine izaslanstva ministarstava upaliti svijeće na grobovima poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i posjetiti obitelji poginulih čija su tijela ostala na bojištu, 29. i 30. listopada 2020., a iznimno u županijama s velikim brojem groblja i prostorne raširenosti i ranije ili 28. listopada 2020. godine”.

“Temeljem iste te Odluke u točki III., navodi se kako će se svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve iz Domovinskog rata uskladiti prema protokolima Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade RH i obavljat će se na sljedećim mjestima: u Spomen parku kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“ na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu; kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata na groblju Mirogoj; na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana; kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju gradskog groblja Mirogoj u Zagrebu”, stoji iz priopćenje MORH-a.

“Kako se u spomenutoj Odluci ne navodi ni datum ni sat polaganja vijenaca i paljenja svijeća, naglašavamo još jednom da Ministarstvo obrane ne odlučuje o datumu i satnici polaganja vijenaca i paljenja svijeća za Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatski sabor i Vlade Republike Hrvatske”, dodaje se u priopćenju.

Iz Ministarstva obrane također navode da je “neistinita tvrdnja iz navedenog priopćenja kako je ostavljena samo mogućnost dogovora oko satnice za 30. listopada”.

“Još jednom naglašavamo kako se u Odluci o obilježavanju blagdana Svih svetih i Dušnog dana ne navodi ni točan datum niti vrijeme polaganja vijenaca i paljenja svijeća Predsjednika Republike, Hrvatskoga Sabora i Vlade RH”, priopćila je Samostalna služba za odnose sa javnošću i izdavaštvo MORH-a i dodala: “Kad već u Uredu predsjednika RH očito imaju puno vremena za smišljanje medijskih performansa i uvreda prema dužnosnicima Vlade, mogli su i navodnu namjeru za zajedničkim obilježavanjem pokazati i tako da su na vrijeme izravno kontaktirali urede državnih dužnosnika s kojima su željeli organizirati pojedini događa”.

(Hina)