Oko 150 pripadnika Hrvatske vojske s pripadajućim materijalnim sredstvima angažirano je u obrani od poplava u dijelovima Sisačko-moslavačke županije – i to na području Nove Drenčine 100 vojnika, a na području Hrvatske Kostajnice 50 vojnika, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Zbog obilnih oborina koje su pale tijekom vikenda i porasta vodostaja rijeke Une, na području Hrvatske Kostajnice proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave.

Prema informaciji Hrvatskog autokluba, zbog veće količine vode na kolniku za sav promet zatvorena je državna cesta DC47 Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani, a obilazak je Divuša-Jovac-Hrvatska Kostajnica.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan izjavio je za HTV da su tijekom dana obišli sve kuće koje su najugroženije, te kako zasad nema problema i da voda nije prodrla ni u jednu kuću.

Pripadnike HV-a koji su angažirani u obrani od poplave na području Nove Drenčine kod Petrinje, popodne je posjetio ministar obrane Mario Banožić. Zahvalio im je na iskazanoj vrhunskoj razini spremnosti, rekavši da je upravo najvažnija služba Hrvatske vojske – služba hrvatskom narodu

“Svoje zadaće obavljate savjesno, odgovorno i profesionalno i to ste dokazali svojim angažmanom u Novoj Drenčini. Drago mi je iz prve ruke vidjeti kako međusobno sjajno surađujete te pružate potporu civilnim institucijama”, rekao je ministar Banožić.

Pripadnici HV-a angažirani su temeljem Odluke ministra obrane u skladu sa zahtjevom Ravnateljstva civilne zaštite.