Zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić ustvrdio je u nedjelju da nije dobio odgovor na otvoreno pismo koje je prije četiri mjeseca uputio premijeru Andreju Plenkoviću tražeći naplatu ratne odštete od Srbije, na što, ističe, Hrvatska ima pravo slijedom odluke Haaškog suda.

“Uopće nije odgovorio, a imao je zakonski rok od mjesec dana da odgovori na konkretno pitanje o konkretnoj stvari za hrvatske logoraše”, istaknuo je Mlinarić uoči Svečane akademije povodom 30. godišnjice posljednje razmjene logoraša u Nemetinu, u kojoj je i sam razmijenjen.

Vladi zamjera što nije formirala pravni tim kako bi tužila Srbiju, za što, kaže, Hrvatska ima osnovu jer su u Haagu osuđeni srpski obavještajci Sinatrović i Stanišić, a koji su, prema toj presudi, bili organizatori logora. “Republika Hrvatska ima se za što uhvatiti”, ustvrdio je Mlinarić.

Poručio je i da je braniteljima “dosta tapšanja po ramenu i prigodnih riječi koje se izgovaraju na kojekakvim obljetnicama”.

“Kad dođem na ovakve skupove i vidim ovu patetiku HDZ-ovaca, povraća mi se, a osobito kada nakon 30 godina kažu – pravda još nije zadovoljena”, rekao je Mlinarić.

Nije mu, kaže, jasno da 30 godina treba jednoj državi da se izbori za ljude koji su branili svoj grad, kao što je on branio Vukovar, svoju kuću i svoju državu.

“Vole se prigodničarski kititi, a zapravo u suštini ne rade ništa”, ocijenio je Mlinarić ponašanje vladajuće političke garniture.

Osvrnuo se i na ovogodišnju proslavu Dana pobjede 5. kolovoza u Kninu istaknuvši kako je znakovito da u 13 sati tamo više nije bilo ljudi, dok je prije znalo u Knin doći i po 50.000 ljudi.

Smatra da su organizatori uspjeli “neutralizirati” proslavu u Kninu, te istaknuo da su političare odvojili ogradom od branitelja koji su oslobađali Knin.

”To bi napravili i s Vukovarom da nema Ivana Penave. I to bi postala lokalna priča, došlo bi nekoliko stotina ljudi. I to bi neutralizirali”, poručio je Mlinarić prozvavši za takvo stanje “politiku koja koalira sa SDSS-om, s ljudima koji su tražili da nam sude u ‘Krajini’ i da naprave još jedno deset Ovčara”.

“To je Stanimirovićeva ekipa koja je bila 90-ih godina ovdje za vrijeme okupacije, koja je vedrila i oblačila, a danas su blizu vlasti, i uvijek uz vlast”, zaključio je Mlinarić.