Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak u Hrvatskom saboru dobrim rezultatima i morskog i slatkovodnog ribarstva, kao i značajnim ulaganjima u njih.

Prije tri godine, izvoz proizvoda (morskog) ribarstva bio je 208 milijuna eura, a uvoz 178 milijuna, nakon tri godine rezultat je 196 milijuna eura uvoz, a 278 izvoz, što predstavlja jako veliki rast, rekla je ministrica u raspravi o izmjenama zakona o akvakulturi i morskom ribarstvu.

Pohvalila se i kako smo, nakon dugo godina pada u slatkovodnom ribarstvu, lani imali rast, te kako se odlučni rezultati bilježe i u akvakulturi.

„Što se tiče akvakulture, vrijednost izvoza je na kraju prošle godine rasla za 31 posto u odnosu na 2019. Kad govorimo o ribarstvu, u odnosu na 2015., vrijednost je rasla za 53 posto, a količina za 45 posto“, rekla je ministrica.

Ban Vlahek (SDP): Možemo povući više novca i proizvoditi više

Time je odgovorila Boški Ban Vlahek (SDP) koja drži da naši ribnjaci mogu povući puno europskog novca i povećati proizvodnju, a s obzirom da Europa troši i uvozi puno ribe, te da je Jadran neiskorišten potencijal.

Ivan Kirin (HDZ) upozorava da se sve riblje vrste u Jadranu prekomjerno izlovljavaju, da je izvoz ribe u 2019. bio 152 milijuna eura, a 2020. 177 milijuna. Je li se i dalje izvoz povećavao i što je s izlovom ribe u teritorijalnom moru, pa i unutarnjim vodama, od ribarica drugih zemlja, prvenstveno talijanskih, pitao je.

Hrvatska je prepoznata u zaštiti morskih resursa, kazala je Vučković, koja je naglasila da su ribarstvo i akvakultura strateške gospodarske grana, sa značajnom gospodarskom, ekološkom i socijalnom ulogom.

Borić (HDZ): Lovimo manje, ali uzgajamo više

Josip Borić (HDZ) kazao je kako nam zajedničke politike EU nameću dosta ograničenja, da podaci za 2021. pokazuju da lovimo manje nego smo lovili 2020. ali uzgajamo više. “Što nas očekuje u izlovu ubuduće”, pitao je.

Ministrica kaže da nas očekuju veliki izazovi, da se osobito odnose na malu plavu ribu. Smanjenje koje spominjete kod ulova uglavnom proistječe iz potrebe smanjenja ulova male plave ribe, a posljedice su procjene stanja stokova srdele i inćuna, kazala je i navela da u količini ulova mala plava riba sudjeluje s 90 posto, a u vrijednosti 60 posto.

Očekuje nas i daljnje smanjenje, no Hrvatska se izborila za prijelazno razdoblje, kazala je Vučković.

Naglasila je kako zaštita Jabučke kotline, već donosi rezultate u pogledu zaštite biološke mase posebno oslića i škampa, a ugrađena je i u posljednje preporuke Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu, odgovorila je Luki Brčiću (HDZ).

Vukovac: Problemi hrvatskih ribara u Savudriji

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) podsjetila je na probleme hrvatskih ribara u Savudriji, na činjenicu da su dobivali novčane velike kazne.

„Problemi ribara u Savudriji proistječu iz stavova slovenske vlade koje mi ne priznajemo i odnose se na arbitražnu presudu koja je po nama bila kompromitirana“, kazala je ministrica i navela da je Vlada nastojala ribarima umanjiti brige i probleme na sve načine.

Nama je Slovenija prijateljska, no i mi imamo prekršajne naloge, navela je.

Najavila je i kako će se pitanje iskrcajnih mjesta za ribu trajno riješiti izmjenama zakona o morskom ribarstvu te naglasila kako je država u mandatu ove vlade u deset ribarskih luka uložila 155 milijuna kuna.