Na prozivke da planira potrošiti više od dva milijuna kuna za obnovu sanitarnih čvorova, Ministarstvo zdravstva odgovorilo je u srijedu da je rekonstrukcija potrebna, a cijenu će odrediti tržišna utakmica.

Pojedini mediji objavili su kako Ministarstvo zdravstva, prema raspisanoj javnoj nabavi, na obnovu devet sanitarnih čvorova, u zgradi u kojoj je smješteno planira potrošiti više od 2,3 milijuna kuna te kako se prema priloženoj dokumentaciji predlaže ugradnja vrhunske opreme.

Iz Ministarstva zdravstava tumače da su smješteni u zgradi sagrađenoj 1980. godine u kojoj od tada nije bilo ulaganja u sanitarne čvorove te da su isti dodatno oštećeni u potresu 2020. godine.

Tvrde da je veći dio sanitarnih čvorova neispravan odnosno izvan upotrebe, te da je od potresa nekoliko puta dolazilo do curenja vode, što je prouzročilo dodatnu štetu u poslovnim prostorima ispod ministarstva i u zgradi ministarstva.

Napominju da sanitarne čvorove koriste, osim zaposlenika i njihove stranke.

Projekt rekonstrukcije sanitarnih čvorova, dodaju u priopćenju, izradila je vanjska tvrtka 2017. i priložen je kao dio dokumentacije o nabavi kako bi potencijalni ponuditelji dobili uvid u cjelokupan obuhvat investicije. Primjerci sanitarne opreme, poput WC školjki i umivaonika, kažu u ministarstvu samo su ogledni primjerci i ne traži se njihova ugradnja dok su detalji tražene opreme, vrsta, količina i kvaliteta navedeni u troškovniku.

“Procijenjeni iznos definiran je na temelju projektantske procjene izvođenja radova, dok će stvarna cijena biti definirana tržišnom utakmicom, iskazana ponudama ponuditelja”, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.