Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u subotu da je kod uginulih goveda na području Parka prirode “Lonjsko Polje” potvrđena bolest bedrenica (antraks)..

Ministarstvo je izvijestilo da je, s obzirom da je na području Parka prirode „Lonjsko Polje“ pašnjaka Osekovo uginuo veći broj životinja, a uginućima je prethodila pojava neuroloških kliničkih znakova, odredilo razudbu lešina dvije uginule životinje i uzimanje uzorka za laboratorijsku dijagnostiku u svrhu isključivanja bedrenice i uzimanje uzoraka mozga u svrhu isključivanja bjesnoće i goveđe spongiformne encefalopatije.

Razudbu lešina uginulih životinja i laboratorijsku analizu uzoraka od uginulih životinja proveo je Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

Ministarstvo je u subotu zaprimilo rezultate razudbenog nalaza, kao i rezultate provedenih laboratorijskih pretraga, kojima je kod uginulih goveda potvrđena bedrenica.

U zajedničkoj koordinaciji Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata provode se daljnje aktivnosti i mjere na području pašnjaka Osekovo, Parka prirode “Lonjsko Polje”, u cilju sprječavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti, navodi se u priopćenju.