Ministars Beroš o cijepljenju prije reda: ‘Ništa nije crno-bijelo u toj situaciji’

22. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Ministars Beroš o cijepljenju prije reda: ‘Ništa nije crno-bijelo u toj situaciji’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Na pitanje o cijepljenju preko reda, odnosno što znači da “nema većeg odstupanja” od reda cijepljenja, Beroš je rekao:

“To znači da nisu cijepili veći broj mlađih osoba bez komorbidditeta. To bi značio veći stručni propust. Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili stariji s visokim komorbiditetima, tu se onda radi o moralnoj odgovornosti. Poslali smo inspekciju u Dubrovnik i za sve one koji su mladi i cijepljeni su preko reda, mora postojati određena odgovornost”, rekao je Beroš.

Na pitanje znači li to da slučajevi poput Borasa, Linića itd se smatraju moralnim propustom, Beroš je rekao da ništa nije crno-bijelo u toj situaciji i da postoje smjernice HZJZ-a koje određuju prioritetne skupine.

“Njih bi se trebao držati svaki cjepitelj. Treba utvrditi sve okolnosti koje su se dogodile pri cijepljenju tih osoba, tražit ćemo očitovanje svih ustanova i onda će struka dati svoj sud. Možemo sad i već se razgovara o tome je li riječ o stručnom propustu ili moralnom i etičkom. Ako je cilj procijepiti što više građana, to je legitiman cilj. Drugo je ako dođe netko mlađi bez komorbiditeta prije nego što je red na njegovu skupinu”, rekao je Vili Beroš.

Facebook Comments