Milina: ‘Nije bilo nikakvih indicija za pucnjavu na Markovu trgu’

13. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Hrvatska Milina: ‘Nije bilo nikakvih indicija za pucnjavu na Markovu trgu’

Foto: Matija Habljak/PIXSELL


Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je u utorak da nije bilo nikakvih indicija da bi 22-godišnji mladić u ponedjeljak mogao na Markovu trgu pucati u zgradu vlade i teško ozlijediti policajca, a potom si oduzeti život.

“Dosad što smo uspjeli provjeriti nije bilo nikakvih indicija da bi se ovako nešto moglo dogoditi, a uz to počinitelj nije bio evidentiran ni za prekršaj ni kazneno djelo”, rekao je Milina u emisiji Hrvatskog radija “U Mreži prvog”.

No, potvrdio je da je policija u pretrazi objekata na području Kutine koje je koristio pronašla više komada oružja i streljiva.

Za ranjenog policajca rekao je da je i dalje na intenzivnom liječenju te je prema informacijama liječnika stabilno. Istražitelji nisu još uspjeli s njim razgovarati jer je jučer cijeli dan bio pod operativnim zahvatima, a s njim je videolinkom uspio popričati brat koji je također policajac.

Dodao je da policija i timovi kriminalističke policije prikupljaju sve potrebe obavijesti i dokaz, a jučer je proveden očevid na mjestu događaja u široj i užoj zoni.

Također su provedene pretrage više prostorija i objekata u mjestu prebivališta na području Kutine gdje je pronađena veća količina oružja i streljiva koje je mladić nezakonito posjedovao o čemu će sisačko-moslavačka policija danas izvijestiti medije.

Policija rasvjetljuje motiv

“Intenzivno se prikupljaju dodatne obavijesti svih koji mogu dati potrebna saznanja da se rasvijetli što je motiv ovog strašnog čina”, kazao je Milina, napominjući da takav slučaj dosad nije zabilježen.

Milina je napomenuo da se utvrđuje i smjer dolaska počinitelja na Markov trg, a prema onom što su dosad utvrdili nije bilo nikakve prethodne ugroze za građane niti je oružje nosio na vidljiv način pa nitko nije mogao dojaviti da mladić posjeduje oružje niti je itko mogao imati informaciju da osoba ima ikakvu namjeru.

Prema podacima koje je iznio, mladić je u ponedjeljak ujutro na Markovom trgu zapucao na policajca iz dugog vatrenog oružja, a ugrožena su bila ukupno tri policajca na Markovu trgu.

Uz ranjenog policajca ispred Vlade, ugrožen je bio policajac na osiguranju Sabora koji je uzvratio paljbom te još jedan policajac koji se našao u blizini.

Na mjestu pronalaska počinitelja, na zagrebačkom Jabukovcu pronađeno je i kratko vatreno oružje s kojim je mladić, kako se pretpostavlja počinio suicid.

Naglasio je da je policija nakon “performansa s lubenicama” koji je na Markovu trgu izveo Živ zid podigli sigurnosne mjere i značajno povećali broj ophodnji i kontrole na užoj i široj zoni prostora.

Sigurnosne mjere se moraju poboljšati

No, ovaj jučerašnji događaj, naglasio je, ukazuje da se te mjere moraju poboljšati što govore i sigurnosni stručnjaci.

Naglasivši kako će se režim sigurnosti na Trgu svetog Marka unaprijediti, Milina je rekao da su od jučer i od jutros postavljene fizičke prepreke pa se u središnji prostor trga ne može dolaziti “bez opravdanog razloga”.

“Ovo nas tjera da moramo više napraviti što se tiče sigurnosti”, kazao je Milina dodavši da su to prve mjere do rješenja koje će biti usaglašeno.

Upitan hoće li biti zabrane okupljanja rekao je da je zakonom preciziran način na koji se prosvjednici mogu okupljati. U situaciji sigurnosnih ugroza, dodao je, to ćemo morati raščistiti jer uvijek ima onih koji su za to da ostane postojeći režim i onih koji žele da se postrože mjere.

Ukazao je da izloženost državnih institucija kakva je na Markovu trgu nije imao prilike vidjeti u zemljama EU ni u okruženju.

Za reakcije pojedinaca koji su putem društveih mreža davali podršku napadaču Milina je rekao da su zabrinjavajuće. Građane je pozvao da ne zatvaraju oči “oko različitih ugoržavajućih oblika ponašanja bilo da je riječ o nasilju u obitelji, prometnim prekršajima ili posjedovanju ilegalnog oružja”.

Po podacima koje je iznio policija je kroz akciju Manje oružja manje tragedija samo u ovoj godini prikupila 2542 komada vatrenog oružja, od toga 135 komada automatskog oružja i 112 kilograma eksploziva. (Hina)

Facebook Comments