Zastupnik Marin Miletić (Most) poručio je u četvrtak premijeru Andreju Plenkoviću, komentirajući novi zakon o izbornim jedinicama, da mu neće pomoći prekrajanje izbornih jedinica jer će svejedno izgubiti izbore.

„Zaboli nas đon premijeru, ne bojimo vas se i jedva čekamo izbore“, poručio je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu, nakon što je Plenković predstavio novi zakon o izbornim jedinicama.

Neće vam pomoći prekrajanje jedinica, kao ni to što su Matulji u istoj jedinici sa Obrovcem i Petrinjom, neće vam pomoći sve što radite, jer će se probuditi uspavani dio naroda koji nije izlazio na izbore, njima vas je dosta, rekao je Miletić.

Prozvao je Plenkovića da je iz zemlje „rastjerao“ pola milijuna građana, njegova je vlast izgradila koruptivnu hobotnicu, a ne vodi brigu o činjenici da ističe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Što god činili neće biti dostatno, vlast ćete izgubiti, ustvrdio je Miletić.

Nikolić: Pravovremeno reagirati na svaki nestanak djeteta

Na Međunarodni dan nestale djece, Romana Nikolić (Socijaldemokrati) naglašava kako je važno pravovremeno reagirati na svaki nestanak djeteta, čak i kad se čini potpuno bezazlenim.

Važnim je istaknula i uvođenje Amber Alert sustava, tj. sustava uzbunjivanja šire javnosti u slučaju nestanka djeteta.

Međunarodni dan nestale djece podrška je za svu nestalu djecu, sjećanje na onu koja nikad nisu pronađena, rekla je zastupnica.

Navela je da se u Hrvatskoj lani iz obiteljskog doma udaljilo 283 djece, u 11 slučajeva nad djetetom je počinjeno kazneno djelo, u osam seksualni delikti.

Iz ustanova u kojima su djeca smještena, svojevoljno je otišlo 1198 djece, a 1. veljače ove godine nestalim se vodilo 47 djece, nabrojala je Nikolić.

Barbara Antolić Vupora (SDP) pozvala je da se u Tjednu  mentalnog zdravlja posebna pozornost posveti mentalnom zdravlju djece, upozoravajući na nedostatne kapacitete pomoći.

U Zagrebu jedna bolnica s 38 kreveta i pet liječnika liječi 60 posto djece s mentalnim teškoćama na razini države, kazala je upozorivši da se nakon pokušaja suicida na hospitalizaciju čeka i po nekoliko mjeseci.