Predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je u četvrtak u Uredu Predsjednika odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske dobrovoljnim darivateljima krvi, koji su se na tu plemenitu i humanitarnu aktivnost odazvali više od 100 puta za muškarce i 75 puta za žene.

“Ovo što radite i što dajete je izvanserijski”, poručio je Milanović dobrovoljnim darivateljima i darivateljicama krvi istaknuvši kako to što rade znači “izvrsnost, iznimnost, posebnost”.

“Hrvatska je u volonterstvu, dakle u besplatnom, nenaplatnom, dragovoljnom pomaganju drugima, slabija od onih tradicionalnih zapadnih država koje držimo hladnima i distanciranima u privatnom životu. Međutim, u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Britaniji, Španjolskoj to je razvijenije. A opet, u nečemu što je najviša razina volonterstva – u davanju krvi, svjetska smo klasa”, istaknuo je Milanović.

Dodao je kako se nada da će na njihovo mjesto doći mlađi i da će taj hrvatski impuls davanja krvi “ostati duboko u nama i poslužiti kao primjer za druge vrste volonterstva”.

U ime dobrovoljnih darivatelja i darivateljica krvi Valerija Jurak je istaknula kako je svatko od njih ponosan što je svojom krvlju pomogao sačuvati i produljiti nečiji život.

Podsjetivši da mnoge zemlje nemaju uvijek mogućnost osigurati dovoljnu količinu krvi svojim građanima, naglasila je kako je Hrvatska jedna je od rijetkih zemalja koja se time može ponositi.

Odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primilo je 64 dobrovoljnih darivatelja krvi od 178 odlikovanih u 2020. godini. Ostali dobrovoljni darivatelji krvi odlikovani u 2020. primili su svoja odlikovanja prošlog tjedna.