Iz Ureda predsjednika Republike izvijestili su u srijedu kako je premijeru Andreju Plenkoviću ponovno poslan dopis u kojemu ga pozivaju na dogovor oko sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), a predlažu i teme o kojima bi se razgovaralo.

Budući da predsjednik Vlade Andrej Plenković još uvijek nije odgovorio na prijedlog Predsjednika Republike za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost od 20. listopada, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je danas ponovo dopis predsjedniku Vlade, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

U dopisu predsjedniku Vlade predlaže se sazivanje sjednice VNS-a i pitanja o kojima bi se raspravljalo i odlučivalo, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH.

U priopćenju navode i kako je predsjednik Vlade i danas iznio neistinite činjenice o sazivanju VNS-a te objavljuju dopis Predsjednika Republike koji je prethodno upućen premijeru:

„Poštovani gospodine predsjedniče Vlade, obraćam Vam se još jednom s prijedlogom za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sukladno zakonskom okviru, čl. 4. st. 3. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, jedino smo Vi i ja – kao predsjednici Vlade i Republike – ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti.

Kao što i proizlazi iz ovog dopisa, a nastavno na moj dopis od 20. listopada, predlažem održavanje sjednice i od Vas očekujem odgovor prihvaćate li prijedlog za održavanjem iste”, stoji, među ostalim, u dopisu predsjednika Republike premijeru.

Navodi i kako sukladno Zakonu sjednicom Vijeća predsjeda Predsjednik Republike te nastavlja:

“Slobodan sam predložiti sljedeća pitanja o kojima bismo raspravljali i odlučivali, a koja utječu na nacionalnu sigurnost RH: Radikalizacija u hrvatskom društvu; Pandemija virusa COVID-19; Sustavno kršenje Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine; Funkcioniranje pravosudnog sustava Republike Hrvatske, posebice u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2021. godinu”.

Iz Ureda Predsjednika pozivaju Premijera i da, ako smatra da bi trebali raspraviti još neka pitanja to predloži “kako bi rasprava bila što kvalitetnija”.

“S obzirom na brojnost i važnost tema, predlažem, ako se dogovorimo o održavanju sjednice, da je održimo u dva dijela u sljedeća dva tjedna, pri čemu sam spreman prilagoditi se Vašem rasporedu. Nakon Vašeg odgovora na ovaj ponovljeni poziv, može se pristupiti i rješavanju tehničkih detalja oko održavanja same sjednice“, stoji u dopisu Ureda predsjednika Republike premijeru Plenkoviću.

(Hina)