Milanović: ‘Potres i pandemija odrazili se na mentalno zdravlje svih, posebno djece’

7. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Milanović: ‘Potres i pandemija odrazili se na mentalno zdravlje svih, posebno djece’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL


Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u ponedjeljak Polikliniku za zaštitu djece i mladih grada Zagreba te ustvrdio da su se potres i pandemija koronavirusa odrazili za mentalno zdravlje svih, a posebice djece.

“Sve ono što nas je snašlo, potres u Zagrebu, pa i u okolici i na Baniji, sigurno ostavljaju traga”, poručio je Milanović nakon radnog sastanka s predsjednicom Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Dodao je i da je to zasigurno tema za razgovor.

“Saznao sam da je pandemija mentalnih poremećaja u cijelom svijetu u stvari pandemijska, naravno kriteriji su drugačiji nego prije 30 godina.(…) Sada su ljudi zahtjevniji, možda su i razmaženiji ali je i dobro da su razmaženiji, to znači da su očekivanja veća i da se ipak bolje živi nego kada sam, recimo, ja bio dijete”, kazao je Milanović.

Poručio je i da se ulaganjem novca i razumijevanjem može puno napraviti za unaprjeđivanje mentalnog zdravlja.

“Može jako puno novcem, razumijevanjem ali i novcem. Ovo su stvari koje koštaju, a novca u Zagrebu ima na bacanje”, kazao je.

Buljan Flander: Zapošljavati stručnjake za mentalno zdravlje

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba Gordana Buljan Flander poručila je kako je sama Poliklinika pod većim pritiskom pacijenata nego prije pandemije koronavirusa.

“Rezultati istraživanja na uzorku od više od 2 tisuće djece, pokazali su da je u vrijeme pandemije i potresa u Zagrebu 9 posto djece značajno anksiozno, 9 posto djece ima klinički značajnu depresivnost i 14 posto djece ima PTSP”, ustvrdila je Buljan Flander.

Osvrnula se i na zaštitu zlostavljane, zanemarene i maltretirane djece čime se Poliklinika primarno bavi, te istaknula da je prema podacima MUP-a, u prvih pet mjeseci 2021. godine duplo uvećao broj seksualno zlostavljane djece u Hrvatskoj.

“I mi vidimo u našem kliničkom iskustvu da imamo puno veći broj zlostavljanja u ovoj godini nego prije pandemije”, kazala je.

Ističe i da je posjet predsjednika shvatila i kao podršku zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih, koja uključuje i podršku radu stručnjaka, ali i zapošljavanju većeg broja stručnjaka za mentalno zdravlje, kako u Zagrebu tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Na radnom sastanku sudjelovali su i pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč te pročelnica Gradskog ureda za socijalnu skrb Romana Galić. (Hina)

Facebook Comments