Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u utorak je građanima Vukovara, koji obilježavaju Dan grada, poručio da ostanu ustrajni i bore se za svaki euro te “dokopaju” što više novca iz europskih fondova.

Govoreći na svečanoj sjednici vukovarskog Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana zaštitnika sv. Filipa i Jakova, predsjednik je istaknuo da je Vukovar godinama izgledao bolno i tužno u ruševinama, da bi danas bio lijep i uređen grad, ljepši od mnogih gradova koji nisu imali ratna razaranja.

“Za takav napredak Vukovara zaslužni su svi. Nije dobro izdvajati niti jednu Vladu”, kazao je Milanović te Vukovarcima poručio da se “dokopaju” što više novca iz europskih iako Hrvatska, naveo je, iz EU dobiva “pola zagrebačkog proračuna”, a zauzvrat daje puno, “suverenitet, pravo da nam se soli pamet, kako moramo odgajati djecu”.

Obratio se i političarima i građanima u Srbiji te im poručio kako imaju povijesnu priliku da ta država bude tamo gdje pripada, na Zapadu.

Pritom se zauzeo za prestanak pritiska naoružavanja, naglasivši da je Srbija mala europska država siromašnija od Hrvatske, “koja ono što može kupiti je za pet dana rata”. “Ono što mi možemo kupiti je za nešto više dana rata”, kazao je Milanović, koji se osvrnuo i na situaciju u BiH te istaknuo kako traži ljude koji će poštivati ono “što smo dali za BiH”.

Odnosi Hrvata i Srba u Vukovaru nisu idealni, na tome treba još raditi

“Vama želim da budete još bolji. Borite se za svaki euro iz fondova”, naveo je u poruci Vukovarcima i ocijenio kako odnosi između Hrvata i Srba u Vukovaru nisu idealni te da na tome treba još raditi.

“Nema teških riječi, ali neke stvari se mogu riješiti”, naglasio je Milanović koji je ranije u Borovu položio vijenac i upalio svijeću kod spomenika ubijenim 12 redarstvenika u povodu 31. obljetnice toga tragičnog događaja koji se zbio 2. svibnja 1991. godine.

Čestitajući sugrađanima Dan grada, gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je da sva nastojanja gradskih vlasti idu prema tomu da Vukovar bude grad po mjeri svakog njegovog građanina.

“Uz velika ulaganja u infrastrukturu, fokus nam je i daje na gospodarstvu i stvaranju novih radnih mjesta”, kazao je i naveo da je 2021. Vukovar završio s 10.433 radna mjesta, što je 355 više nego godinu ranije.

Podsjetio je na projekt obnove Radničkog doma u kojem će se smjestiti vukovarsko Veleučilište “Lavoslava Ružičke”, ulaganje u park šumu Adica te početak radova na gradnji nove zgrade Ekonomske škole. “Vukovar danas živi kroz nas, a mi živimo za njega”, poručio je Penava.

Prije svečane sjednice Gradskog vijeća održane u Hrvatskom domu, u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova služena je sveta misa, dok su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položeni vijenci i upaljene svijeće.