Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je postavio pitanje zašto je još uvijek na slobodi ministar u Vladi Mario Banožić, referirajući se na informacije koje, rekao je, pokazuju da je Banožić, kao ministar državne imovine, počinio klasično kazneno djelo pogodovanja.

Milanović je u Petrinji u izjavi novinarima rekao kako je čekao cijeli dan hoće li netko reagirati na zapisnik sa sastanka ministra Banožića i zviždačice Maje Đerek, koji je objavio dnevnik “24 sata”, a koji pokazuje da je Banožić, tada kao ministar državne imovine, “prizvao dvije visoke dužnosnice državnih imovina i maltretirao ih sat ili dva da prekrše zakon, da ‘udare đonom’ na materijalne interese hrvatske države”.

Radi se o tome, objasnio je Milanović, da je Banožić od njih tražio da ne izbace iz prostora odnosno ne zapečate prostor u kojem su u najmu bili nakupci, “prevaranti, obične varalice”, koji za najam nisu plaćali godinama.

Prostor je sada i dalje u posjedu tih neplatiša, država je izgubila ono ranije i ne ubire prihode koji su vjerojatno nekoliko milijuna kuna jer to je centar Zagreba, upozorio je Milanović te upitao: “Što takav čovjek radi na slobodi, šta radi, a kamoli u Vladi?”.

To je stvar za DORH i krim-policiju, a Banožić ostaje netaknut

“Most, SDP, Možemo!, hoćete otvoriti tu temu? Ja sam čekao cijeli dan. Dakle, to je klasični kriminal. Čovjek koji nema ni auto-školu, nije doveo odvjetnika sa sobom, nije doveo pravnike, nego se obračunavao na jedan vrlo neobičan način – to moram reći jer imam ogromnu iskustvo, čudno mi je to čitati, al’ to je zapisnik – i tjerao dvije visoke dužnosnice jedne velike državne firme da pogoduju prevarantima”, ustvrdio je Milanović.

Smatra kako u tom slučaju “postoji vrlo jasna namjera i svijest o protupravnosti o deliktnom ponašanju” te je ocijenio da je “to stvar za DORH, za krim-policiju”.

“Imamo dokument u kojem jasno stoji da je ministar kriminalac i sad ćemo, zato što je upravo ‘odletjelo’ nekoliko ljudi iz Vlade zbog manjeg kriminala, šutjeti o tome da damo malo predaha onima koji krše zakon? Pa ne možemo šutjeti”, poručio je predsjednik dodavši da Banožić “treba odletjeti” jer je katastrofa za Hrvatsku.

A taj čovjek je slobodan, dakle DORH ga ništa ne pita, on je član Vlade, on je netaknut, dodao je te ponovno pozvao saborske zastupnike da reagiraju.

“Gospodo iz Sabora napadajte. Evo vam trag, slijedite zaraženu krv”, poručio je.