Predsjednik Republike Zoran Milanović izrazio je u ponedjeljak žaljenje zbog dviju odvojenih svečanosti za vojnike 38. hrvatskog kontingenta, koji putuje na Kosovo, za što je prozvao ministra obrane Marija Banožića rekavši da je to organizirao “na prevaru, u zadnji tren”.

Vojnici koji u sklopu NATO-ove misije idu na Kosovo prvo su, naime, danas imali svečanu ceremoniju ispraćaja u Vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu u 12 sati, kojoj je nazočio Banožić, a potom i u 14 sati, uz nazočnost predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

Članovi obitelji vojnika nisu htjeli sudjelovati u Banožićevoj “farsi”

U izjavi novinarima nakon druge svečanosti Milanović je istaknuo da članovi obitelji vojnika nisu htjeli sudjelovati u prvoj svečanosti, “farsi koju je Banožić organizirao na prevaru, u zadnji tren”.

Novinari su Milanovića pitali je li mu neugodno zbog održavanja dvaju ispraćaja, no on je to pitanje odbacio. “Ja imam ‘đon obraz’, dakle, ja sam dosta bezdušan i ciničan tip, tako da me ne pitajte je li meni neugodno. Ali mislim da sam na pravoj strani povijesti”, rekao je.

Ponovno je prozvao Banožića da se voli iživljavati na slabijima od sebe, “gaziti ljude”, tjerati ih protuzakonito u mirovinu, ne poštujući odluke sudova koji su te ljude vratili na posao, misleći na smjenu zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula.

“Tu ga podržava njegov šef, odatle dolaze svi problemi, a vi mene pitate je li meni žao što su vojnici stajali sat – dva duže. To su prekaljeni ljudi, profesionalci, ali nema potrebe da stoje dva puta. A onda to možemo nazvati nekom vrstom sitne prevare, odnosno generalne probe, ali generalno samo zato što su tu bili generali, jer on je generalno sramota”, rekao je Milanović.

Kako bi ukazao na “mizerno” ponašanje Banožića, ustvrdio je da se ministar obrane prije nekoliko dana u Vukovaru mimo protokola htio “ugurati” na polaganje vijenaca prilikom otkrivanja spomenika Kati Šoljić.

“On nije vrhovni zapovjednik, kad se počne ponašati zakonito i ljudski onda možemo nastaviti razgovarati kao što smo razgovarali ranije, kad prestane maltretirati ljude, uskraćivati običnim vojnicima dnevnice jer su pratnji vrhovnog zapovjednika”, poručio je Milanović.

Upitan za komentar Banožićeve izjave kako koristi vojsku za razračunavanje s Vladom, Milanović je odgovorio da se obračunava s Banožićem osobno, i to zato što se obračunava s običnim ljudima, a ne Vladom. “Nažalost, uživa u tome podršku svog šefa”, rekao je.

Novinari su ga pitali za problem neimenovanja ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), zbog čega tu dužnost i dalje obnaša Ivica Kinder, dva mjeseca nakon što je Milanović pokrenuo njegovu smjenu.

Imenovanja će se riješiti “u paketu”

Predsjednik se složio kako nije normalno da to pitanje nije riješeno, ali i naglasio da to imenovanje mora biti “u paketu”, pri čemu je ponovno istaknuo rješavanje pitanja povratka brigadira Burčula.

“Mi nemamo ni vojnog predstavnika u NATO-u, to su sve stvari koje se dogovaraju. Zato je to sad došlo na naplatu, jer je Plenković iz neke ‘Nedođije’, ne mislim na geografsku ili zavičajnu, nego na mentalnu, intelektualnu, doveo nekog momka, ponavljača, za ministra i čovjek se u jednom trenutku osjetio vrlo važan”, rekao je.

Pritom je ponovno pozvao DORH da istraži i izvijesti javnost o rezultatima istrage vezane uz Banožićev “pritisak na dvije službenice iz Državnih nekretnina da ne postupe u interesu firme”.

Milanović o šengenu: To je obračun članica EU-a preko naših leđa

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da je protivljenje Austrije proširenju šengenskog prostora obračun nekih članica EU-a preko leđa Hrvatske u koji se Beč uključio iz unutarnjopolitičkih razloga.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner više se puta proteklih dana usprotivio proširenju šengenske zone, jer smatra da prostor slobodnog kretanja ljudi među 22 članice EU-a  ne funkcionira, što se vidi po pojačanim ilegalnim migracijama.

Austrija se dosad nije protivila ulasku Hrvatske u šengensku zonu koji se očekuje početkom 2023. Konačnu odluku donijet će Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove koje se sastaje 8. i 9. prosinca u Bruxellesu.

“Te izjave zabrinjavaju, to je neki obračun…preko naših leđa, nekih drugih članica EU-a u koji se uključila Austrija koja ima nekih nejasnih unutarnjopolitičkih razloga zašto to rade. Sve u svemu, nije dobro”, izjavio je novinarima Milanović.

On će se u srijedu sastati s austrijskim kancelarom kanelarom Karlom Nehammerom koji stiže u posjet Zagrebu. “Nadam se da će biti riješeno, ja ću razgovarati s kancelarom i to zagovarati, više od toga ne mogu”, rekao je Milanović.

Predsjednik je također rekao da službeni Zagreb ne bi trebao reagirati na potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je na Instagramu objavio kako za mađarsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu navija noseći zastavu “Velike Mađarske”.

“Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj se svode na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mj i nađemo se na večeri”, rekao je Milanović. “Ne bi tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji”.