Međunarodni Dan djeteta oboljelog od maligne bolesti: ‘Djeca su najvažniji i najranjiviji  članovi našeg društva’

15. veljače 2021. Autor: prigorski.hr Hrvatska Međunarodni Dan djeteta oboljelog od maligne bolesti: ‘Djeca su najvažniji i najranjiviji  članovi našeg društva’

Ilustracija/Pixabay


U povodu međunarodnog i nacionalnog Dana djeteta oboljelog od maligne bolesti predsjednica Renata Sabljar-Dračevac i svi članovi inicijative „Zastupnici u borbi protiv raka“ upućuju najiskreniju podršku svim malim bolesnicima koji se bore s malignom bolešću i njihovim obiteljima da ustraju na tom putu te lakše prevladaju poteškoće svakodnevnog života u nastojanjima ozdravljenja i borbi s bolešću.

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti (engl. International Childhood Cancer Day) obilježava se 15. veljače na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO). Temeljem odluke Hrvatskoga sabora  se od 2006. godine  i u Republici Hrvatskoj istoga dana obilježava Nacionalni dan.

–Međunarodni simbol borbe protiv raka kod djece je zlatna vrpca kojom se ukazuje na dragocjenost dječjeg života i podsjeća na male heroje koji se svakodnevno bore protiv zloćudnih bolesti, pojašnjava Sabljar-Dračevac, pozivajući sve građane da se nošenjem zlatne vrpce uključe u obilježavanje ovog spomendana.

– Djeca su najvažniji i najranjiviji  članovi našeg društva, a pogotovo djeca oboljela od malignih bolesti. U bitci protiv opake bolesti trudimo se ovoj djeci pružiti ljubav i pažnju, a roditeljima potporu. Pružanje odgovarajuće skrbi treba biti jedan od prioriteta svakog društva, osobito danas kada statistike pokazuju trend povećanja oboljelih, kaže Sabljar-Dračevac.

– U Hrvatskoj svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti i upravo zato nam je cilj doći do boljih rješenja i unaprijediti preventivne aktivnosti. Onkološke bolesti su teške za svaku obitelj, pogotovo za mlade obitelji kada se otkrije da njihovo dijete ima malignu bolest. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina, kako kod nas – tako i u svijetu, dodaje predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Pretpostavlja se da više od 70 posto djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja.

Međutim, u svijetu samo svako peto dijete (20 posto djece) ima pristup modernom liječenju. Djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine 80 posto ukupnog broja djece na svijetu. Neka od njih su oboljela od malignih bolesti i nemaju pristup modernom liječenju.

Pružanje kvalitetne skrbi djeci oboljeloj od malignih bolesti jedan je od prioriteta hrvatskog društva, smatraju zastupnici okupljeni oko inicijative u borbi protiv raka. Da bi se osigurala čvrsto strukturirana i odgovarajuće organizirana skrb za bolesnu djecu, uz podršku njihovim obiteljima, potrebna je podrška cijelog društva, a osobito zdravstvenog sustava.

Kako bi se bolest prevenirala, rano otkrila, pravovremeno liječila te na odgovarajući način pružila zdravstvena njega i rehabilitacija, od velike je važnosti dobro razvijena onkološka mreža. Liječenje djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka, a treba se sastojati od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije do psihosocijalne podrške djeci i kompletnoj obitelji. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju.

Stoga će „Zastupnici u borbi protiv raka“ 10. saziva Hrvatskoga sabora, uz svu predanost i zalaganje na području borbe protiv raka, otvarati teme i okupljati stručnjake koji se bave i malignim bolestima u djece, ali i predstavnike udruga pacijenata i roditelja. –To je neophodno kako bi se u cjelokupnoj javnosti povećala svijest i osjetljivost na probleme djece oboljele od malignih bolesti i članova njihovih obitelji te im se i na taj način pružila svesrdna pomoć i podrška, zaključuje Sabljar-Dračevac.

Facebook Comments