“Pratili ste Hrvatsku dok je koračala na međunarodnu scenu u ključnim godinama”, rekla je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib posebnom savjetniku premijera Mati Graniću kada mu je svečano uručila odlikovanje Čin Zapovjednika Reda Leopolda u ponedjeljak u Banskim dvorima.

“Prve godine neovisnosti Hrvatske bile su teške. Vi ste bili svjedok tih događaja”, rekla je Lahbib Graniću. “Pratili ste Hrvatsku dok je koračala na međunarodnu scenu u ključnim godinama”, istaknula je belgijska ministrica.

Odličje je utemeljio belgijski kralj Leopold II. 1900. godine, a dodjeljuje se stranim državljanima koji su pridonijeli razvitku odnosa njihovih zemalja s Belgijom.

“To je velika čast za mene, moju obitelj i za Republiku Hrvatsku”, rekao je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova.

U politiku je ušao 1990. godine i kaže da je imao samo jedan motiv – “kako pomoći Hrvatskoj koja je bila žrtva velikosrpske agresije”.

Granić je rekao da pamti belgijsku potporu Hrvatskoj.

“16. na 17. prosinca 1991. godine na sastanku ministara vanjskih poslova u Luksemburgu, njemački ministar vanjskih poslova Hans-Dietrich Genscher predložio je međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije. Najsnažniju podršku dobio je od belgijskog ministra vanjskih poslova”, prisjetio se Granić.

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da Granić zaslužio priznanje i da je to “priznanje hrvatskoj diplomaciji u razdoblju koje je bilo izuzetno važno, slojevito, kompleksno i burno”.

“To vrijeme, kada se Hrvatska branila za slobodu i neovisnost, kada je branila svoj teritorij kao što danas to čini Ukrajina, žrtva ruske agresije. Hrvatska je takav scenarij imala prije više od 30 godina”, dodao je šef hrvatske diplomacije.